skip to Main Content

Alertheid Seniorenpartij levert Maastricht ruim half miljoen energiesubsidie op

Alertheid Seniorenpartij Levert Maastricht Ruim Half Miljoen Energiesubsidie Op

College, word eens wakker! Den Haag heeft 87 miljoen beschikbaar voor energiereductie, kopte deze newsroom op 12 oktober van dit jaar. Aanleiding voor het bericht was het feit dat SPM-raadslid Henny Willems had ontdekt dat de gemeente Maastricht nog ruim een maand de tijd had om gebruik te maken van een landelijke regeling, bedoeld om huiseigenaren te helpen minder energie te gebruiken. In de Haagse pot zat maar liefst 87 miljoen euro. Geld dat was bedoeld voor het treffen van energieadvies en kleine besparende maatregelen.

Sukkelslaap

Inmiddels is duidelijk geworden dat de oproep van de Senioren Partij Maastricht voor het college en het ambtelijk apparaat aanleiding is geweest om zich de sukkelslaap uit de ogen te wrijven en voortvarend aan de slag te gaan. Een exercitie die tot resultaat geleid heeft, zo laat wethouder Gert-Jan Krabbendam weten: het Rijk heeft de gemeente Maastricht het volledige bedrag van 571.500 euro toegekend. Deze subsidie moet in 2020 worden besteed. In totaal waren bij het ministerie van Binnenlandse Zaken liefst 223 aanvragen ingediend.

Douceurtje

Raadslid Willems is blij dat zijn oproep effect gehad heeft en dat de gemeente Maastricht met een douceurtje van ruim een half miljoen Kerstmis kan gaan vieren, laat hij weten. ,,Zoals ik in oktober al zei: elke cent die Maastricht van Den Haag krijgt om de CO2-uitstoot te verlagen is mooi meegenomen. Maastricht telt bijna 24.000 koopwoningen. Als de bewoners daarvan door kleine ingrepen en goed advies allemaal wat minder energie gaan gebruiken draagt dat zonder meer bij aan een beter milieu.”

Energietas

Maastricht gaat een deel van de subsidie benutten door huishoudens in samenwerking met het CNME (centrum voor natuur- en milieueducatie) een ‘energietas’ cadeau te doen. Daarin zitten hulpmiddelen waarmee bewoners direct hun energiegebruik omlaag kunnen brengen. Het ander deel is bestemd voor een project waarbij VvE’s energieadviezen krijgen.

 

Back To Top
×Close search
Zoeken