skip to Main Content

Amby juicht na succesvol burgerinitiatief: betaald parkeren opgeheven

Amby Juicht Na Succesvol Burgerinitiatief: Betaald Parkeren Opgeheven

,,Met goede argumenten en betrokkenheid is wel degelijk af te wijken van algemene regels.” Zo reageert SPM-raadslid Henny Willems op het besluit van de gemeente Maastricht om het betaald parkeren op het Severenplein in het Maastrichtse stadsdeel Amby op te heffen. De opheffing, die per 1 oktober ingaat, geldt in eerste instantie voor een half jaar. Het betreft in feite een primeur voor de stad Maastricht, want het is voor het eerst in de stad dat betaald parkeren in een bepaald gebied wordt opgeheven.

Langparkeerders

Het betaald parkeren op het Severenplein (het voornaamste plein in de voormalige zelfstandige gemeente) werd in 2010 ingevoerd om ervoor te zorgen dat er alle ruimte was voor de klanten van de PLUS supermarkt. De 55 parkeerplaatsen bleken in de praktijk voor een belangrijk deel te worden ingenomen door langparkeerders (centrumbezoekers en Studenten), waardoor er voor de bezoekers van de supermarkt niet altijd plek voorhanden was.

Minder sluipverkeer

Sinds de ondertunneling van de A2 is er in Amby veel minder sprake van sluipverkeer dan voorheen. De gratis parkeerplaatsen worden nauwelijks meer gebruikt door mensen die niet in de wijk hoeven te zijn. Het gevolg is veelal een grotendeels leeg plein, terwijl het buurtplatform, bewoners en ondernemers er alles aan gelegen is om de levendigheid in Amby hoogt te houden. Bij een lokaal burgerinitiatief in de vorm van een petitie werden begin dit jaar 454 handtekeningen verzameld. 426 mensen bleken voorstander te zijn van het afschaffen van betaald parkeren. Het initiatief kreeg de steun van de Maastrichtse raadsleden Niels Peters (CDA) en Henny Willems (Senioren Partij Maastricht).

Burgeractie

SPM-raadslid Willems laat in een reactie weten tevreden te zijn met het besluit van de gemeente Maastricht om de inwoners van Amby tegemoet te komen. ,,Ik ben blij met dit resultaat, mede omdat het tot stand is gekomen vanuit lokaal initiatief gesteund door lokale politici. Het bewijst dat als burgers zelf in actie komen – en niet gaan zitten afwachten – er wel degelijk resultaten te behalen zijn.”

Ingrijpen

Dat het vooralsnog gaat om een proef voor de duur van zes maanden, geeft de gemeente de mogelijk om alsnog te kunnen ingrijpen als er door de gratis parkeermogelijkheid een massale toestroom van ongewenste langparkeerders is. In dat geval wordt teruggegrepen op de huidige regeling.

 

Back To Top
×Close search
Zoeken