skip to Main Content

Bankastudio’s gered: droom oud-SPM-raadslid Wiel Nelissen komt uit

Bankastudio’s Gered: Droom Oud-SPM-raadslid Wiel Nelissen Komt Uit

Het leegstaande gebouw van de voormalige Regionale Omroep Zuid (ROZ; het huidige L1) aan de Bankastraat in de wijk Mariaberg kan eindelijk worden herontwikkeld. De stand van zaken is dat het markante gebouw binnenkort wordt omgevormd tot een plek waar onder andere bands repetitieruimte kunnen huren.

Wens in vervulling

Met de herbestemming ziet oud-SPM-raadslid Wiel Nelissen een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Hij liet al in 2017 weten bij te zijn dat er eindelijk geld (170.000 euro) was vrijgemaakt voor een hernieuwde exploitatie, maar deze kwam ondanks alles uiteindelijk niet van de grond. Daar komt nu verandering in.

Elisabeth Strouven

Het actuele investeringsbedrag bedraag vier ton. De helft daarvan komt voor rekening van de gemeente Maastricht. Daarnaast heeft de provincie Limburg vanuit de portefeuilles stedelijke ontwikkeling en duurzaamheid een bedrag van een ton beschikbaar gesteld. De rest van het bedrag (eveneens een ton) bestaan uit een bijdrage van het Elisabeth Strouvenfonds. Wethouder Jim Janssen (Senioren Partij Maastricht, Cultuur) is blij met de ontwikkeling. ,,Met de besluitvorming van de provincie om een bijdrage te leveren komt er een eind aan een lang traject”, stelt hij tevreden vast.

Duurzame bestemming

De initiatiefnemers kunnen nu daadwerkelijk aan slag in samenwerking met BOEi (een maatschappelijke onderneming die zich bezighoudt met het restaureren en herbestemmen van erfgoed) om het voormalig ROZ-pand een duurzame bestemming te geven. Na een grondige verbouwing ontstaat een creatief verzamelgebouw dat een nieuwe impuls geeft aan Mariaberg. ,,Het betekent ook een nieuwe waardevolle bijdrage aan het culturele klimaat in onze stad en aan de popsector in het bijzonder”, aldus wethouder Janssen. Met de SPM-fractie is hij van mening dat de herontwikkeling van de Bankastudio’s een uitbreiding betekent van het cultuuraanbod voor jongeren in de stad.

Vasthoudendheid

Met de inschakeling van BOEi heeft de stichting M-LABroz als initiatiefnemer een financieel sluitend plan kunnen uitwerken. ,,Ze hebben vasthoudendheid getoond en met BOEi de juiste partner gevonden voor het realiseren van het project”, meent Janssen.

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken