skip to Main Content

Bezorgde Sander (11) alarmeert Seniorenpartij over aanwezigheid gevaarlijk onkruid in zijn wijk

Bezorgde Sander (11) Alarmeert Seniorenpartij Over Aanwezigheid Gevaarlijk Onkruid In Zijn Wijk

De 11-jarige Sander, leerling van Openbare Basisschool De Kring in de Maastrichtse wijk De Heeg, heeft de hulp van de Senioren Partij Maastricht ingeroepen om de gemeente Maastricht erop attent te maken dat in het parkgebied De Heeg Zuidoost een gevaarlijk onkruid woekert. Het gaat om de zogeheten Japanse Duizendknoop, een extreem moeilijk te bestrijden en uiterst agressieve exotische plant, die in staat is om grote schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. De Japanse Duizendknoop wordt ook wel de ‘moeder aller onkruiden’ genoemd.

Ernstig zorgen

,,Zaterdagmiddag belde Sander bij mij thuis aan met de vraag of ik bekend was met de Japanse Duizendknoop”, vertelt SPM-fractievoorzitter John Steijns. ,,Hij vertelde dat hij de aanwezigheid van het kruid tijdens een wandeling had ontdekt en dat hij zich ernstig zorgen maakte.”

Sterke groeikracht

Die zorgen zijn meer dan terecht, ontdekte de SPM-fractievoorzitter na een snelle inventarisatie op internet. ,,Het blijkt dat deskundigen de Japanse Duizendknoop tot de meest invasieve exoten rekenen. Is de plant eenmaal ergens aanwezig, dan is hij moeilijk weg te krijgen. Hij verdringt inheemse planten door zijn sterke groeikracht en als er niets aan gedaan wordt, kan de schade enorm zijn. Er is dus alle reden om de bezorgdheid van Sander uiterst serieus te namen. Niet in de laatste plaats omdat de groene wijk De Heeg in de nabije toekomst veel last gaan ondervinden als er niets aan wordt gedaan.”

Wethouder ingeschakeld

John Steijns heeft na de bezorgde melding van Sander direct contact opgenomen met wethouder John Aarts (VVD, Stadsbeheer). Die heeft inmiddels laten weten er onmiddellijk werk van te maken.

Niet serieus genomen

Bezorgd als hij was, kaartte Sander zijn ontdekking aanvankelijk – onder begeleiding van zijn moeder – aan bij het centrum voor natuur- en milieueducatie CNME, een instantie die er naar eigen zeggen werk van maakt om mensen en natuur in Maastricht met elkaar te verbinden. John Steijns: ,,Tot zijn grote teleurstelling kreeg hij daar slechts te horen dat ze er melding van zouden maken, maar dat het CNME er verder niets aan kon doen. Vandaar dat hij de stoute schoenen heeft aangetrokken en mij als gemeenteraadslid heeft benaderd. Ik denk dat we erg blij mogen zijn dat een jonge inwoner van Maastricht zich zo betrokken voelt bij zijn leefomgeving. De fractie van de Senioren Partij Maastricht zal er dan ook op toezien dat er iets gebeurt en dat het betreffende onkruid snel wordt weggehaald.”

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken