skip to Main Content

Burgemeester Penn: Seniorenpartij voorbeeld voor de lokale politiek

Burgemeester Penn: Seniorenpartij Voorbeeld Voor De Lokale Politiek

De Senioren Partij Maastricht heeft de afgelopen veertig jaar een belangrijke bijdrage geleverd aan het vertrouwen in de lokale politiek. De beschaafde en altijd constructieve manier waarop de partij debatten voert en het gesprek aangaat met andere partijen, strekt tot voorbeeld. De Senioren Partij Maastricht verdient alleen al daarom een compliment.

Dat zei de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake vandaag in een korte toespraak ter gelegenheid van het veertigjarig jubileumfeest van de Senioren Partij Maastricht. Het feest werd gevierd in het Stayokay hostel aan de Maasboulevard in het centrum van de stad.

Gericht op vooruitgang

Volgens burgemeester Penn heeft de lokale politiek meer dan ooit de behoefte aan partijen die elkaar niet overschreeuwen, maar daarentegen bedachtzaam en weloverwogen met elkaar het gesprek aangaan. De Senioren Partij Maastricht voorziet volgens haar in die behoefte. ,,Je merkt het al aan de toon van jullie woorden. Jullie voeren het woord altijd op basis van inhoud, met informatie die moet kloppen. De Senioren Partij Maastricht is gericht op vooruitgang, niet op populisme.”

1978, het jaar waarin de Senioren Partij Maastricht – destijds nog Gepensioneerden en Bejaardenpartij Maastricht geheten – werd opgericht was nationaal en internationaal, maar ook lokaal, een vrij turbulent jaar, bracht Penn in herinnering. Het landelijke nieuws stond in het teken van de kwestie-Aantjes (de ARP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer over wie werd beweerd dat hij lid was geweest van de SS) en de nasleep van de treinkapingen door Molukkers. In de zomer van dat jaar overleed tot twee keer toe een paus en ook over de aanslagen van de RAF in Duitsland en de Rode Brigades in Italië stonden de kranten destijds vol.

Krakersbolwerk

Ook in Maastricht was in 1978 geen gebrek aan nieuws. In dat jaar, aldus de burgemeester, werd een begin gemaakt met de grote stadsvernieuwingsprojecten die Maastricht landelijk en internationaal op de kaart hebben gezet. Ook kwam de stad in dat jaar in het nieuws vanwege het feit dat een lading sinaasappelen afkomstig uit Israël bleek te zijn ingespoten met kwik. ,,Maastricht was de eerste gemeente waar dat naar buiten kwam.”

1978, aldus Penn, was ook het jaar waarin de eerste grote groepen studenten naar Maastricht kwamen. Het sportfondsenbad werd gesloten en in de Maastrichtse binnenstad werd het Dinghuis, het huidige onderkomen van Maastricht Marketing, gekraakt. De Hondstraat was een krakersbolwerk en in het Maastrichtse stadhuis trad voormalig politicus Jan Hoen voor het eerst aan als wethouder. Burgemeester Penn: ,,Het heeft niets te maken met de Senioren Partij Maastricht, maar het geeft wel aan hoe lang het allemaal geleden is.”

Geen one-issuepartij

Anders dan de naam doet vermoeden, aldus de Maastrichtse burgemeester, is de Senioren Partij Maastricht zeker geen one-issuepartij. ,,Dat zie je in jullie verkiezingsprogramma en dat zie je in jullie optreden in de raad. Jullie zijn een constante factor in de Maastrichtse politiek. De Senioren Partij Maastricht heeft het verleden niet achter de rug, maar het verleden ín de rug. De nette manier waarop jullie politiek bedrijven is in het belang van de hele stad, ook van de burgers die niet op jullie hebben gestemd.”

 

Back To Top
×Close search
Zoeken