skip to Main Content

CBS: steeds meer senioren weten de weg op de sociale media

CBS: Steeds Meer Senioren Weten De Weg Op De Sociale Media

Het socialemediagebruik van ouderen heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Vooral 65- tot 75-jarigen maken steeds meer gebruik van sociale media, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. In 2019 zei 76 procent van de ondervraagden in deze leeftijdscategorie actief te zijn geweest op sociale media, vijf jaar eerder was dat nog 40 procent.

WhatsApp

Ook steeds meer 75-plussers ‘zitten’ op de soclaie media. In 2014 maakte 13 procent van hen er gebruik van. Eind vorig jaar was dat percentage opgelopen tot ruim 40. Tekstberichten uitwisselen bijvoorbeeld via WhatsApp is onder ouderen het meest populair, blijkt uit onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2019’ van het CBS.

Geen verrassing

Voor fractievoorzitter John Steijns van de Senioren Partij Maastricht, is de uitkomst van het onderzoek niet echt een verrassing, want ook binnen de eigen partij valt een toenemende belangstelling voor ‘online’ te bespeuren. Wel is hij blij dat de cijfers het beeld afkomstig uit de oorspronkelijke doelgroep van de Seniorenpartij bevestigen. ,,Het doet goed om te vernemen dat ouderen de laatste jaren een forse inhaalslag hebben gemaakt op sociale media. Wij denken dat dit deels te danken is aan de inspanningen van jongeren – bijvoorbeeld kleinkinderen – die ouderen bijbrengen hoe gebruik moeten maken van bijvoorbeeld de pc of tablet of de mobiele telefoon.”

Duidelijke behoefte

Volgens Steijns kan uit de cijfers worden opgemaakt dat computercursussen voor senioren voorzien in een duidelijke behoefte en dus ook in Maastricht de komende jaren gecontinueerd dienen te worden. ,,Weliswaar blijft het bellen via Whatsapp of Skype nog achter bij het sturen van berichtjes. Maar ik ben ervan overtuigd dat ook in dit geval jongeren ouderen graag de helpende hand zullen bieden.”

Back To Top
×Close search
Zoeken