skip to Main Content

Het heeft koning Willem-Alexander behaagd om Halil Mermi te benoemen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

Het Heeft Koning Willem-Alexander Behaagd Om Halil Mermi Te Benoemen Tot Lid In De Orde Van Oranje-Nassau

‘Het heeft Zijne Majesteit behaagd’ om het Maastrichtse raadslid Halil Mermi te benoemen tot ‘lid in de Orde van Oranje-Nassau’. Met die mededeling verraste de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake het jongste raadslid voor de Senioren Partij Maastricht vanmorgen omstreeks 10.30 uur per telefoon. De 36-jarige Mermi, voor wie het bericht volkomen onverwacht kwam,  krijgt de koninklijke decoratie op een later moment daadwerkelijk uitgereikt. Een feestelijke bijeenkomst was vandaag niet mogelijk als gevolg van de beperkingen die gelden in verband met de coronacrisis.

Bruggenbouwer

Halil Mermi is een van de zeven Maastrichtenaren die vanmorgen ‘virtueel’ een lintje kregen, een gebeurtenis die gezien de omstandigheden sowieso als historisch mag worden aangemerkt. Mermi, van Turkse komaf, is sinds 2014 eigenaar van het bedrijf Ambulante Hulpverlening Maatschappelijk Werk (AHMW) in Maastricht. Als maatschappelijk werker en sociaal betrokken ondernemer maakt hij er zijn levenswerk van om bruggen te bouwen tussen culturen en het bestrijden van armoede.

Kledingbank

Het SPM-raadslid was lange tijd vrijwilliger bij de Tevhid Stichting/Multicultureel Centrum te Maastricht. Hij heeft een Kledingbank, die uit eigen zak wordt gefinancierd. Volgens degene(n) die de koninklijke onderscheiding heeft (hebben) aangevraagd is Mermi ‘een steun voor vele mensen in de stad, met name voor de allochtonen’, een opvatting die nu dus officieel door koning Willem-Alexander wordt gedeeld.

Spontane actie

Halil Mermi was vandaag niet bereikbaar voor commentaar. SPM-fractievoorzitter John Steijns laat in een reactie weten trots te zijn op zijn jonge fractiegenoot, die een week geleden nog uitgebreid in het nieuws kwam met zijn spontane actie om in deze moeilijke tijd een aantal ‘stille armen’ in de stad een hart onder de riem te steken. Steijns: ,,Halil voelt zich op dit moment nog overrompeld door het bericht. De burgemeester gaf tijdens het gesprek aan dat hij de onderscheiding ‘als bruggenbouwer’ dik verdiend had. Ik heb van onze ‘Benjamin’ begrepen dat hij vandaag het liefst iedereen een hand had willen geven of knuffelen. Maar gelet op de beperkingen kan dat nu even niet.”

Back To Top
×Close search
Zoeken