skip to Main Content

Arme schoolkinderen krijgen laptop, Senioren Partij Maastricht tevreden

Arme Schoolkinderen Krijgen Laptop, Senioren Partij Maastricht Tevreden

Er is een oplossing in de maak voor de Maastrichtse kinderen die niet in het bezit zijn van een laptop en daardoor lastig kunnen deelnemen aan het onderwijs op afstand dat vanwege de coronacrisis wordt aangeboden. Dat heeft wethouder Bert Jongen (Onderwijs) laten weten aan de leden van de Maastrichtse gemeenteraad.

Brandbrief

De toezegging volgt op een noodkreet van Ben Dackers, directeur van de Maastrichtse basisscholen St. Oda en De Letterdoes. Die wendde zich eind maart met een brandbrief tot de Maastrichtse gemeenteraad. Net als alle scholen in Nederland, zijn ook zijn scholen gesloten in verband met de corona-crisis. Liet hij weten. Dit betekent onder meer dat ook hij geacht werd een digitaal lesprogramma op te zetten.

Geen geld

Het grote probleem daarbij was echter, zo signaleerde de schooldirecteur, dat veel kinderen uit armere Maastrichtse gezinnen thuis geen bruikbare computer of een deugdelijke internetverbinding hebben, eenvoudigweg omdat daarvoor het geld ontbreekt. Ze thuis bezoeken is in verband met personeelsgebrek, was vanwege de beperkingen geen aldus een radeloze Dackers, die zelf al een tocht langs diverse instanties had gemaakt, maar over nul op rekest gekregen had.

Noodkreet

De noodkreet van de onderwijsman vond onder meer steun bij de Senioren Partij Maastricht, die de zaak aan de orde stelde bij wethouder Bert Jongen (D66, Onderwijs). Die trok zich het probleem onmiddellijk aan en beloofde aan de slag te gaan.

Oplossing

Inmiddels heeft hij laten weten dat er achter de schermen hard gewerkt wordt aan een oplossing. De scholen zelfs spelen bij de aanvragen naar apparatuur een sleutelrol, aldus Jongen. ,,Waarbij vanuit armoede tot voor kort de verstrekking van hulpmiddelen via de ouders liep, wordt in de koppeling met onderwijs nu steeds meer de verbinding met het onderwijsinstituut gezocht”, aldus Jongen in een bericht aan de Maastrichtse gemeenteraad.

Inventarisatie

Volgens Jongen gaat het vraagstuk overigens verder dan laptops. ,,Het gaat bijvoorbeeld ook om printers en internetaansluiting. De signalen worden nu geïnventariseerd. Waarop vervolgens door zijn collega-wethouder Jim Janssen (SPM, Armoedebestrijding) gezamenlijk de beste aanpak wordt bekeken. Verder worden op individueel niveau snelle oplossingen gevonden via bijvoorbeeld de stichting Leergeld, die al een aantal laptops heeft verstrekt aan gezinnen. Voor kinderen die in Nederland wonen en in België op school zitten, zijn via de Fietsbank laptops verstrekt.“

Tevreden

De SPM-fractie is tevreden dat er onmiddellijk actie is ondernomen. ,,Zeker gezien de uitzonderlijke situatie is met deze meer-sporen actie van wethouder Bert Jongen een prima aanpak”, aldus fractievoorzitter John Steijns.

 

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken