skip to Main Content

Maastrichtse zusjes winnen André Willems Award 2021

Maastrichtse Zusjes Winnen André Willems Award 2021

Wethouder Frans Bastiaens heeft vandaag namens zijn partij, de Senioren Partij Maastricht, de André Willems Award 2021 uitgereikt aan de Maastrichtse zusjes Floor (21) en Christien (12) Albertz. Zij bezorgden tijdens de eerste coronapiek – van maart tot en met juni vorig jaar – gratis verse maaltijden bij kwetsbare ouderen in de wijken Blauwdorp en Mariaberg. Vanaf oktober 2020 pakten zij het initiatief opnieuw op.

Glas-in-loodraam

De André Willems Award, genoemd naar de in 2018 overleden wethouder van Sociale Zaken, Ouderenbeleid en Sport, bestaat uit een semi-transparante kunststof plaat met daarop een print van het glas-in-loodraam dat in 2018 is gemaakt is voor André Willems. Hij kreeg dit raam als aandenken aan zijn bestuurswerk voor de gemeente Maastricht. Op het raam staat gebrandschilderd de tekst: ‘In verbondenheid stad voor alle mensen’. Kunstenaar Jac Splinter uit Nijmegen heeft de André Willems Award nieuwe stijl vormgegeven.

Maatschappelijke prestatie

In 2019 besloot de Senioren Partij Maastricht de André Willems Award nieuw leven in te blazen. Dit nadat de organisatie van Iron Man Maastricht al na één keer had besloten de door haarzelf in het leven geroepen prijs niet meer uit te reiken. De André Willems Award nieuwe stijl wordt toegekend aan een persoon, een groep, een instelling of een organisatie die een bijzondere of een uitzonderlijke maatschappelijke prestatie levert met betrekking tot welzijn, welvaart en het sociale aspect voor de inwoners van Maastricht. De award is bedoeld om de herinnering aan oud-wethouder André Willems levend te houden. De jury van de André Willems Award bestaat uit Jan Erckens (voorzitter), Jim Janssen, Imgriet Habets, Ria Makatita, en Paul Simons.

Groot empathisch hart

André Willems werd getypeerd als een man met een groot empathisch hart, die het liefst persoonlijk alle ellende de wereld uit wilde helpen. André bleef als voorman van de Senioren Partij Maastricht altijd een scherp oog houden voor pechvogels, vooral als hij aangrijpende verhalen hoorde van mensen die het niet getroffen hadden in het leven. Gehandicapten, eenzame ouderen, wanhopige werklozen, kinderen in armoede; Willems kon er danig van slag van raken. Tweederangs burgers, met een uitkering van een maatschappij die hen niet meer zag staan. Een positie waar ze helemaal niet om hadden gevraagd. Hij was van plan desnoods de grenzen van de wetgeving te zullen tarten om deze mensen te helpen. Helaas heeft hij niet verder kunnen werken aan z’n idealen. Op 1 mei 2018 overleed André na een slopende ziekte; hij werd 59 jaar.

 

Foto: Ton Bron 

 

 

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken