skip to Main Content

Minckeleers gaat weer vlammen: op gezette tijden, maar ook tijdens carnaval en concerten Rieu

Minckeleers Gaat Weer Vlammen: Op Gezette Tijden, Maar Ook Tijdens Carnaval En Concerten Rieu

De kogel is door de kerk. Na jaren van discussie en veel emotioneel beladen debatten is de gemeenteraad van Maastricht eruit: Minckeleers, of beter gezegd diens standbeeld op de Markt, gaat weer vlammen en wel op vrijdag, zaterdag en zondag (zomertijd 19.00 tot 01.00 uur; wintertijd 18.00 tot 24:00 uur), op algemene feestdagen en de hele maand december, maar ook op Maastrichtse hoogtijdagen, zoals de dag waarop het jaarlijkse demasqué van de stadsprins plaatsvindt, Vasteloavend en de concertreeks van André Rieu op het Vrijthof.

Ruime meerderheid

Een motie met die strekking (ingediend door de Senioren Partij Maastricht en Partij Veilig Maastricht en gesteund door het CDA, groep Gunther, M:OED, LPM, de fractie SAB en PVV) is gisteravond tijdens de raadsvergadering met ruime meerderheid aangenomen. Voor de motie stemden 25 raadsleden; 13 stemden tegen.

Splijtzwam

Met het besluit komt een einde aan een jarenlange verdeeldheid in de raad. De kwestie-Minckeleers was zelfs lange tijd een heuse splijtzwam onder het Maastrichtse volk.

Emotionele debatten

In 2011 besloot energieleverancier Essent te stoppen met de financiering van de ‘eeuwige vlam’ van het standbeeld Minckeleers, een van de – veelal op ansichtkaarten vastgelegde – symbolen van de stad Maastricht. Daarop volgde een aantal emotionele debatten in de gemeenteraad, die er uiteindelijk voor koos niet zelf de beurs te trekken. Na veel vijven en zessen werd een ‘duurzame’ noodoplossing gevonden: een automaat waar je een euro in moet gooien om de vlam korte tijd te laten branden. Het contract met het Luikse kunstenaarscollectief dat deze machine bedacht, dat overigens nauwelijks aansloeg en nauwelijks geld binnenbracht, staat op het punt van aflopen.

Financiering

Wanneer de toorts van Minckeleers weer brandt is vooralsnog onduidelijk. Wel staat vast dat het college van B en W voor de financiering van het besluit ruimte moet zien te vinden binnen de begroting.

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken