skip to Main Content

Minister Ollongren weigert huren te bevriezen: SPM zwaar teleurgesteld

Minister Ollongren Weigert Huren Te Bevriezen: SPM Zwaar Teleurgesteld

‘Ronduit teleurstellend’. Zo reageert de Senioren Partij Maastricht op de weigering van minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) om de huren per 1 juli 2020 tijdelijk te bevriezen. Ook de woningcorporaties voelen niet voor zo’n tijdelijke huurstop. De minister wil hen wel de ruimte geven om individueel maatwerk te leveren, maar dat vergt actie van de individuele huurder.

Open brief

Een meerderheid van de Maastrichtse gemeenteraad drong er onlangs in een open brief aan het college van B en W en alle verhuurdersverenigingen en corporaties die in Maastricht actief zijn de handen ineen te slaan en een krachtig signaal richting het kabinet af te geven en duidelijk te maken dat een huurverhoging in deze economisch zware tijden niet aan de orde dient te zijn.

Enorme wissel

Inmiddels is duidelijk dat de woningcoöperaties niets voelen voor een verlichtende maatregel als een tijdelijke huurstop. Tot groot ongenoegen van de Senioren Partij Maastricht. ,,Met deze reactie gaan de woningcoöperaties en de minister helemaal voorbij dat de corona crises voor de huurders – ook in Maastricht – een enorme wissel trekt”, zegt fractievoorzitter John Steijns. ,,Er wordt totaal geen rekening gehouden met het feit dat veel mensen er met hun inkomen erop achteruitgaan en zelfs hun baan verliezen.”

Onder druk

Volgens de Maastrichtse woningcorporaties is een jaarlijkse huurverhoging ‘een noodzakelijkheid om te kunnen blijven investeren’. ,,De (verhoging van de) Verhuurdersheffing, de oplopende Vennootschapsbelasting en de invoering van de ATAD-regeling zorgen ervoor dat ons investeringsvermogen sterk onder druk komt te staan”, schrijven ze in een reactie op de open brief vanuit de Maastrichtse gemeenteraad. Een huurverhoging in afgeslankte vorm achten ze ‘passend’ om nu ‘nu en in de toekomst’ renovaties en verduurzamingsprojecten te kunnen blijven uitvoeren.”

Jan Splinter

Een opmerkelijke redenering, vindt SPM-fractievoorzitter John Steijns. ,,Als de corporaties geen of minder verhuurdersheffing zouden hoeven af te dragen, zou er vanzelf ruimte ontstaan om de huren niet te laten stijgen en toch te kunnen blijven investeren. In feite komt het er dus op neer dat de verhuurdersheffing door de landelijke overheid een bevriezing van de huurverhoging belemmert. Wij vragen ons sterk af of Jan Splinter wel de winter haalt.”

 

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken