skip to Main Content

Motie SPM: laat vlam Minckeleers dagelijks branden vanaf het middaguur

Motie SPM: Laat Vlam Minckeleers Dagelijks Branden Vanaf Het Middaguur

De vlam van het standbeeld van de Maastrichtse geleerde Jan Pieter Minckeleers op de Markt in Maastricht moet binnenkort weer dagelijks gaan branden, en wel van 12 uur ’s middags tot 10 uur ‘s avonds. Het geld dat daarvoor nodig is, zal moeten worden gevonden binnen de begroting van de gemeente Maastricht.

Dat is de strekking van een zogeheten ‘motie vreemd aan de orde van de dag’ die de Senioren Partij Maastricht op 16 april gaat indienen tijdens de raadsvergadering. De motie is aangekondigd tijdens de raadsronde op het stadhuis.

Een ‘motie vreemd aan de orde van de dag’ heeft betrekking op een actueel onderwerp dat eigenlijk niet op de raadsagenda staat.

Emotionele debatten

In 2011 besloot energieleverancier Essent te stoppen met de financiering van de ‘eeuwige vlam’ van het standbeeld Minckeleers, een van de – veelal op ansichtkaarten vastgelegde – symbolen van de stad Maastricht. Daarop volgde een aantal emotionele debatten in de gemeenteraad, die er uiteindelijk voor koos niet zelf de beurs te trekken.

Na veel vijven en zessen werd een ‘duurzame’ noodoplossing gevonden: een automaat waar je een euro in moet gooien om de vlam korte tijd te laten branden. Het contract met het Luikse kunstenaarscollectief dat deze machine bedacht, loopt binnenkort af. Concreet betekent dit dat de raad weer aan zet is en een oplossing moet zien te vinden.

Beperkte milieubelasting

Volgens de Senioren Partij Maastricht zijn er redenen te over om Minckeleers zijn vlam weer terug te geven. Zo vormt de vlam slechts een zeer beperkte belasting voor het milieu, aldus de SPM, die bovendien constateert dat ‘de roep van uit de burgerij om de vlam weer te laten branden aanhoud’ en de kwestie ook binnen de raadszaal in toenemende mate onderwerp van gesprek is.

Daarbij komt de vlam van Minckeleers voor veel Maastrichtenaren onlosmakelijk deel uit maakt van de Maastrichtse cultuur en het beeld een toeristische attractie vormt die ondersteunend werkt voor een aantrekkelijke stad om te bezoeken, aldus de opstellers van de motie. ,,Een brandende vlam van Minckeleers draagt voor veel burgers bijdraagt aan het gevoel een trotse Maastrichtenaar te zijn”, aldus de indieners van de motie, die tot slot constateren dat de kosten voor het tijdens blokuren laten branden van de vlam beperkt zullen zijn en in elk geval niet opwegen tegen de vele voordelen van het laten branden van de vlam.

Foto: Senioren Partij Maastricht/Ton Bron

 

 

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken