skip to Main Content

OPINIE Sappi Zuidwest: een nieuw te ontdekken parel voor ‘sjoen Mestreech’

OPINIE Sappi Zuidwest: Een Nieuw Te Ontdekken Parel Voor ‘sjoen Mestreech’

Door Ria Makatita-Hendrix

De gemeente Maastricht treft voorbereidingen voor een spoedige herontwikkeling van (een deel) van het Sappi-terrein. Een vorm van stadsvernieuwing die bedoeld is om de traditionele binnenstad te vergroten, met een oprekking naar het noorden. Zo wordt de druk op het huidige stadscentrum verminderd, wat positieve effecten heeft op de leefbaarheid. Daarnaast ontstaat er door de ontwikkeling van dit terrein ruimte voor nieuwe functies. Dit kan de stad aantrekkelijker maken voor zowel huidige bewoners en bezoekers, als voor nieuwe.

Dinsdag 15 september was ik aanwezig tijdens een zogeheten stadsronde, waar de haalbaarheidsstudie Sappi Zuidwest werd besproken. Het was mijn eerste fysieke bijeenkomst als burgerraadslid voor de Senioren Partij Maastricht. Met voldoende onderlinge afstand, geheel volgens de geldende RIVM-maatregelen, kon ik samen met een aantal burgers en (burger)raadsleden de boeiende presentatie van ambtenaar Guid Bartholomée bekijken.

Ik zou zeggen: breek die massieve muur af en breng een doorzichtige afscheiding aan, waardoor je zicht krijgt op die mooie binnenhaven.

Mijn interesse met betrekking tot de herontwikkeling van dit stadsdeel werd door de presentatie verder aangewakkerd. Ik kreeg een positief gevoel over dit voorstel. Het verlengen van de Maasboulevard en het verkeersluw maken van deze weg spreekt mij erg aan. Hopelijk wordt tijdens de werkzaamheden aan de brug bij het Bassin dan meteen ook het zicht op de panden aan het water van dit mooie maar verborgen deel van het Bassin verbeterd. Ik zou zeggen: breek die massieve muur af en breng een doorzichtige afscheiding aan, waardoor je zicht krijgt op de mooie, interessante en gezellige panden en ondernemingen in de binnenhaven, die de moeite van het bekijken en bezoeken meer dan waard zijn. Laat het groen van het nieuwe Sappi Zuidwestgebied lonken naar de binnenstad.

Als ik nu denk al de veranderingen die staan gepland rond de Boschstraat en het Bassin – met onder andere de Pathé-bioscoop, Lumière Cinema, woonwinkel Loods 5, The Student Hotel Hotel – en ik zie wat voor levendigheid in dit gebied ontstaan is, kijk ik uit naar een nieuw te ontdekken sjoen Mestreechs gebied waar het goed en ontspannen toeven is voor jong en oud, student en senior, volwassenen en kinderen. Met voor elk wat wils: van wonen tot recreëren, van sporten tot creativiteit ontwikkelen en van doen tot ruiken en ervaren.

Zorg er wel voor dat er onderweg genoeg te zien en te beleven is. Zodat je als vanzelf verleid wordt iets verder te kijken dan het alom bekende centrum.

Voor mij, als ‘gewone’ inwoner van Maastricht, is het van belang dat eenieder kan genieten van deze ontwikkeling van een uniek deel van Maastricht. Door een mix van huur en koop – in verschillende prijsklassen – wordt het een buurt die leeft, waar men elkaar kan ontmoeten, waar men kan sporten, en waar men in contact kan komen met bewoners, kunstenaars en ondernemers en hun unieke, kleinschalige bedrijven. Waar men kan genieten van natuur, van nieuwbouw maar ook van bestaande gebouwen met hun eigen beeldbepalende uitstraling die van binnen aangepast worden aan de huidige kwaliteitseisen.

Door het toevoegen van nieuwe functies afgestemd op de behoeften van deze tijd, biedt dit een kans om nieuwe inwoners en studenten te verleiden zich in onze stad te settelen en samen te genieten van al het moois dat us Mestreech te bieden heeft.

Wil je de inwoners en bezoekers van Maastricht verleiden om niet alleen het bestaande centrum te bezoeken, maar ook iets verder, bijvoorbeeld door ze te laten lopen naar het (te ontwikkelen) Sappi Zuidwest-gebied als uitbreiding van dit centrum, zul je ervoor moeten zorgen dat de route vanuit het centrum ernaartoe aantrekkelijk en goed te bewandelen is. Dat er onderweg genoeg te zien en te beleven is. Zodat je als vanzelf verleid wordt om iets verder te kijken dan het alom bekende centrum, en de weg te nemen naar het noordelijke deel van het centrum, naar een nieuwe parel voor Mestreech: Sappi Zuidwest.

Om een zo breed mogelijk draagvlak voor dit alles te creëren, is het wel van belang dat goed wordt geluisterd naar de belanghebbenden en geïnteresseerden, zodat het echt een gebied van en voor de inwoners wordt.

 

Ria Makatita-Hendrix is burgerraadslid namens de Senioren Partij Maastricht

Foto Ton Bron

Back To Top
×Close search
Zoeken