skip to Main Content

OPINIE Verkiezingsuitslag volstrekt helder, nu samen aan de slag!

OPINIE Verkiezingsuitslag Volstrekt Helder, Nu Samen Aan De Slag!

Het kiezerspubliek heeft gesproken en de traditionele partijen onomwonden duidelijk gemaakt dat het een andere kant op wil. Nu in grote lijnen vaststaat hoe de verhoudingen liggen, is het de hoogste tijd om het onderlinge wantrouwen te laten varen en samen aan de slag te gaan, betoogt SPM-fractievoorzitter John Steijns.

Door John Steijns

De uitslag van de eerste exit-poll van de verkiezingen voor Provinciale Staten kwam woensdagavond als donderslag bij heldere hemel. Een politieke aardverschuiving werd aangekondigd. De voorlopige uitslagen die in de loop van de avond bekend werden gemaakt gaven van meet af aan dat de kiezer Forum voor Democratie in één klap tot de grootste partij heeft verkozen en daarnaast landelijke partijen van uiteenlopende aard een donkergele kaart heeft voorgehouden.

Overweldigend

Het is een signaal dat ook in Maastricht in de voorlopige uitslag tot uitdrukking komt: Forum voor Democratie kwam hier met 6.655 stemmen als overweldigende winnaar uit de bus. GroenLinks werd tweede met 6.185 stemmen. De PVV (5.810 stemmen) eindigde ruimschoots voor het CDA, dat het moest doen met de steun van 4.688 Maastrichtse kiesgerechtigden.

Encyclopedie

Opmerkelijk is dat een aantal landelijke kopstukken – ieder op zijn of haar manier – ‘de tik op de vingers’ probeerde te verzachten. Daarnaast klonken er helaas ook geluiden van polarisatie. FvD-leider Thierry Baudet hield een euforische toespraak. Om deze te kunnen begrijpen zal een groot deel van zijn aanhang overigens een encyclopedie nodig hebben gehad. Hoe dan ook: gesteld kan worden dat de kiezer het politieke landschap in ons land volledig heeft opgeschud.

Doodlopende weg

Vertrouwen krijg je van de kiezer als je vertrouwen schenkt. Wie het mandaat van de kiezer krijgt, dient verantwoordelijkheid te nemen en constructief met alle partijen in gesprek te gaan op basis van wederzijds respect. Voor de Senioren Partij Maastricht geldt dan ook eerst het belang van de stad en daarna pas het partijbelang. Dat dienst ook op provinciaal en landelijk niveau zo te zijn. De uitslag van de verkiezingen voor Provinciale Staten heeft dat maar al te duidelijk bevestigd. We zullen samen aan de slag moeten: landelijk, provinciaal, maar ook lokaal. Doen we dat niet, dan zal spoedig blijken dat we ons op een doodlopende weg bevinden!

 

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken