skip to Main Content

OPINIE Vuurwerk is het mooiste werk dat er is, maar toch…

OPINIE Vuurwerk Is Het Mooiste Werk Dat Er Is, Maar Toch…

‘Handhaven’ is vermoedelijk het eerste woord dat bij veel mensen opkomt als het gaat om de bestrijding van vuurwerkoverlast. Maar waarom zou je niet een deel van de verantwoordelijkheid bij de buurten leggen?, oppert SPM-raadslid Henny Willems. Een vuurwerkverbod is wat hem betreft ultimum remedium.

Door Henny Willems

Vuurwerk kan erg mooi zijn. Goed verzorgd siervuurwerk is – zoals mijn vader altijd zei – ‘het mooiste werk dat er is’! Helaas is er door de jaren meer ander vuurwerk gekomen en vooral: goedkoper! De knallers! Die ene gillende keukenmeid was niet meer genoeg. Hoe harder hoe beter en het liefst zoveel mogelijk achter elkaar. De miljoenknaller heb ik al gezien… en ook nog tegen een gereduceerde prijs.

Dat laatste is een bijkomend probleem. Je kunt dit knalvuurwerk vaak kopen tegen zeer lage prijzen. Daar komt nog bij, dat het heel gemakkelijk te koop is. Je kunt het via internet bestellen, of het zelfs verkrijgen bij de super op de hoek. Dat maakt het allemaal nog aantrekkelijker.

Doorn in het oog

Elk jaar opnieuw wordt Maastricht – in aanloop naar de jaarwisseling – weer geconfronteerd met mensen die – tegen alle regels in – vuurwerk afsteken op tijdstippen dat dat nog niet mag. Een gegeven dat de Seniorenpartij al vele jaren een doorn in het oog is. In de vorige raadsperiode heeft oud-raadslid en voormalig politiechef Jan Erckens geregeld aandacht voor dit probleem gevraagd. Inmiddels heb ik als fractiewoordvoerder Veiligheid dit thema overgenomen.

Levensgevaarlijk

Elk jaar opnieuw steken rondtrekkende groepen jongeren in de weken voor oud en nieuw op diverse plekken in de stad levensgevaarlijk knalvuurwerk af. Het leidt tot forse overlast voor bewoners en huisdieren en zorgt soms ook voor materiële schade.

Tijdens een ledenraadpleging van de Seniorenpartij werd onlangs nog gewezen op de gevaar van vuurwerk voor mensen. ,,Niemand realiseert zich welke chemische reactie er ontstaat door het afsteken van vuurwerk”, zei een bezorgde deelnemer aan de vergadering die zelf als chemicus was opgeleid. Ook de grote overlast die kan ontstaan voor mensen met bijvoorbeeld luchtwegproblemen en hartaandoeningen kwam aan bod. Daar wordt ook onvoldoende bij stilgestaan.

Gemeentelijke regie

Zoals in het verkiezingsprogramma opgenomen blijft de Senioren Partij Maastricht sterk voorstander van een actieve bestrijding van illegaal knalvuurwerk. Een bijdrage aan de oplossing voor het probleem zou kunnen zijn het afsteken van siervuurwerk onder gemeentelijke regie, op een centrale plek of meerdere plekken tegelijkertijd. Er zijn genoeg plekken in Maastricht, waar dit kan plaatsvinden.

Zorg er verder voor, dat op oudejaarsavond vóór 22.00 uur en na 02.00 uur op nieuwjaarsdag zo weinig mogelijk – niets is nog veel beter – wordt afgestoken. Dat betekent uiteraard: ‘handhaven’. Maar waarom zou je de buurt niet zelf een soort opdracht meegeven? Bijvoorbeeld om een wijk te vragen erop toe te zien dat de regels goed worden gehanteerd en nageleefd? Het is maar een idee.

Vuurwerkverbod

Mocht dit allemaal tot niets leiden, dan zou je – als uiterste middel – een vuurwerkverbod kunnen invoeren. Zeker waar het knalvuurwerk betreft. In Nederland – en ook in België – worden tijdens deze jaarwisseling, maatregelen genomen om de overlast van vuurwerk te beperken of om het afsteken ervan zelfs helemaal te verbieden. Ik ben benieuwd naar de resultaten! We kunnen er alleen maar van leren. Tegenwoordig zou mijn vader vermoedelijk zeggen: ‘Vuurwerk is het mooiste werk dat er is, zolang iedereen zich aan de regels op de werkvloer houdt’.

 

Foto: Ton Bron

 

Back To Top
×Close search
Zoeken