skip to Main Content

OPINIE Wijkagent afsturen op oudere die een borreltje drinkt? Gekker moet het niet worden

OPINIE Wijkagent Afsturen Op Oudere Die Een Borreltje Drinkt? Gekker Moet Het Niet Worden

Als mensen gezond oud willen worden, betekent dat dat zij beter niet kunnen roken of drinken, vinden ze in Rotterdam. Als het gemeentelijk beleid wordt doorgevoerd, wordt het aantal alcoholische versnaperingen voor senioren in bijvoorbeeld buurthuizen sterk gelimiteerd. Je reinste betutteling, vindt John Steijns.

Door John Steijns

De gemeente Rotterdam heeft in haar nieuwe ‘preventieakkoord’ opgenomen dat wijkagenten, buurthuizen en apothekers erop moeten gaan toezien dat ouderen niet een glaasje te veel drinken. Het moet niet gekker worden!

Overmatig

Bij het in de gaten houden van ouderen wordt de norm van het Trimbos-instituut gehanteerd. Mannen die meer dan drie glazen bier per dag drinken en vrouwen die op een dag van meer dan twee wijntjes genieten, zijn volgens deze norm ‘overmatige drinkers’, en het tegengaan van overmatig drinken door ouderen is in het preventieakkoord een speerpunt.

Betutteling

Toegegeven: langdurig overmatig alcohol consumeren kan in sommige gevallen leiden tot lichamelijke en psychische problemen. Maar de manier waarop een en ander in het preventieakkoord is opgenomen verdient geen schoonheidsprijs. Er lijkt sprake van een heksenjacht, waarbij met name de wijkagent wordt benoemd als de ‘big brother’ die ouderen moet gaan controleren. Persoonlijk moet ik niet denken aan een dergelijke vorm van betutteling. Gelukkig heeft de GGD voor Zuid-Limburg een hele andere aanpak voor het aanpassen van een gezondere levensstijl uitgewerkt. Gezond en gezellig kunnen heel goed samengaan.

Bosbessensap

Desondanks is waakzaamheid geboden. Voor je weet waait het Rotterdamse initiatief over naar het zuiden en maken ook in Limburg instanties weten het een goed idee te vinden. In plaats van een wijntje of een trappist met een kaasplankje zitten we dan in het buurthuis bij een glas bosbessensap met kiwischijfjes. Want pas op: oom de wijkagent houdt alles in de gaten.

Prioriteiten

Overigens kun je je afvragen of die wijkagent – ook in Rotterdam – geen andere prioriteiten behoort te hebben. In Zuid-Limburg is daar heel goed over nagedacht. In het conceptbeleidsplan van de politie Limburg 2020-2023 staan gelukkig geprioriteerde thema’s als ondermijning, high impact crime en cybercrime, terrorisme, radicalisering en polarisatie, huiselijk geweld en kindermishandeling.

Lokale driehoek

Het is aan de lokale driehoek (burgemeester, openbaar ministerie en politie) om lokaal keuzes te maken als het gaat om politie-inzet. Als je terrorisme en kindermishandeling afzet tegen het opjagen van een oudere die – zonder iemand tot last te zijn – geniet van een goed glas bier, wijn of iets sterkers, is die keuze snel gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken