skip to Main Content

Senioren Partij Maastricht bezorgd over grote aantal Belgische kooptoeristen

Senioren Partij Maastricht Bezorgd Over Grote Aantal Belgische Kooptoeristen

De Senioren Partij Maastricht maakt zich zorgen over het grote aantal Belgen dat de grens oversteekt om in Maastricht te komen winkelen. Dat blijkt een brief die de gemeenteraadsfractie van de SPM naar het college van B en W gestuurd heeft. Volgens fractievoorzitter John Steijns gaat het met name om bezoekers uit Wallonië.

Strenge lockdown

De ongerustheid van de SPM komt niet uit de lucht vallen. In België geldt sinds 2 november een strenge lockdown, die waarschijnlijk minstens tot 13 december duurt. Gedurende deze sluiting dienen alle ‘niet-essentiële’ winkels dicht te zijn. Alleen supermarkten, voedingswinkels en apotheken zijn van de maatregel uitgezonderd.

Afhalen

In Maastricht zijn de winkels gewoon geopend. Daarbij komt dat de horeca weliswaar gesloten is, maar dat het publiek op veel plaatsen terechtkan voor het afhalen van eten en drinken, dat vervolgens veelal in de openlucht geconsumeerd wordt.

Twee of meer

Volgens SPM-fractievoorzitter Steijns worden de maatregelen die door de Nederlandse overheid zijn afgekondigd maar al te vaak niet opgevolgd, ook al gebeurt dat meestal onbewust. ,,Zo hebben wij geconstateerd – en dat is ook door een aantal ondernemers bevestigd – dat veel bezoekers met twee of meer personen komen winkelen in de binnenstad ondanks dat duidelijk de oproep luidt: ‘kom alleen’”, aldus Steijns in zijn brief aan het college.

Ontbreken deurbeleid

Volgens de SPM-fractievoorzitter is het op bepaalde tijden zo druk, dat nauwelijks wordt rekening wordt gehouden met de 1,5 meter afstand die in acht dient te worden genomen, zowel op straat als in de winkels. ,,Een gericht deurbeleid ontbreekt helaas bij een goot aantal winkels, evenals het vermelden van het maximaal aantal personen dat in de winkel aanwezig mag zijn.”

Staatcoaches

Steijns wil van het college van B en W weten in hoeverre gecontroleerd wordt of ondernemers de richtlijnen die zijn vastgesteld in protocol voor winkels ook daadwerkelijk toepassen. Daarnaast vraagt hij zich af of iedereen die Maastricht bezoekt de Nederlandse richtlijnen ook begrijpt. De fractievoorzitter oppert in zijn brief dat het wellicht een goed idee is om ‘straatcoaches’ in te zetten. ,,Om de bezoekersstroom te informeren en te instrueren in het belang van onze gezondheid.”

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken