skip to Main Content

Senioren Partij Maastricht blij met landelijk verbod op lachgas

Senioren Partij Maastricht Blij Met Landelijk Verbod Op Lachgas

De Senioren Partij Maastricht is blij met het besluit van staatssecretaris Paul Blokhuis om het recreatief gebruik van lachgas te verbieden. Blokhuis wil een dergelijk verbod rechtskracht geven door lachgas toe te voegen aan de lijst met middelen die onder de Opiumwet vallen.

Onacceptabel

,,Een prima besluit van staatssecretaris Blokhuis”, aldus fractievoorzitter John Steijns in een reactie. ,,Het gebruik van lachgas leidt immers alleen maar tot risico’s voor de volksgezondheid. Bovendien leidt het niet alleen tot overlast maar heeft het soms ook verkeersongevallen tot gevolg. Met name de risico’s voor de volksgezondheid zijn wat de SPM betreft onacceptabel”, aldus Steijns.

Aangenomen motie

Samen met PVM trok SPM in september al aan de bel in de gemeenteraad om het gebruik van lachgas te ontmoedigen. Een motie waarin werd gepleit voor een verbod op verkoop aan minderjarigen en een verbod thuisbezorging werd met grote meerderheid door de gemeenteraad aangenomen. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake stuurde de motie vervolgens naar de minister van Justitie en de Tweede kamer gestuurd.

Gevolgen onderschat

Volgens Steijns erkent de staatssecretaris met zijn verbod dat de gevolgen voor de gezondheid door gebruikers van het lachgas volledig worden onderschat. ,,De waarschuwingen van revalidatieartsen geven aan dat het gebruik kan leiden tot verlammingsverschijnselen en andere neurologische stoornissen. Deze signalen worden bevestigd door het onderzoek van het CAM, een instituut dat onderzoek doet naar nieuwe drugs. De uitkomst van het onderzoek geeft aan dat het gebruik van lachgas al na een enkele keer voor hersenschade kan zorgen.”

Serieus nemen

Kortom: de Senioren Partij Maastricht is dik tevreden met het ingrijpen van de staatssecretaris. ,,Maar het moet niet blijven bij een verbod alleen door het opnemen in de Opiumwet”, aldus de fractievoorzitter, die zich nog wel zorgen maakt over de handhaving van het verbod. ,,Gesprekken met de groothandel, de detailhandel en de horeca  moet ertoe leiden dat het verbod van recreatief gebruik serieus moet worden genomen. Niet voor niets heeft onlangs de politie alarm geslagen over de schrikbarende stijging van het aantal lachgas-incidenten in het verkeer.”

Back To Top
×Close search
Zoeken