skip to Main Content

SPM blij met extra aandacht voor de bijzondere historie van Maastricht

SPM Blij Met Extra Aandacht Voor De Bijzondere Historie Van Maastricht

De Senioren Partij Maastricht stemt van harte in met een voorstel van het college van burgemeester en wethouders om het unieke historische karakter van Maastricht beter over het voetlicht te brengen. Dit moet onder meer gebeuren door het ruimer toegankelijk maken – en permanent tentoonstellen – van de belangrijkste stukken uit het gemeentelijk depot. Daarnaast stelt cultuurwethouder Jim Janssen (Senioren Partij Maastricht) voor de historische presentatie in de Helpoort te moderniseren. Ook willen hij en zijn collega’s in het college de ontsluiting van het Frontenpark luister bijzetten met het inrichten van een informatiegalerij naar het voorbeeld van de Sphinx-passage.

Hoofdlijnenakkoord

Met de operatie – die is uitgewerkt in een raadsvoorstel dat op 9 februari door de raad behandeld wordt – is een eenmalige investering van 200.000 euro gemoeid. Daarnaast bedragen de jaarlijkse kosten voor onderhoud 7000 euro. Volgens SPM-fractievoorzitter John Steijns mag het kostenaspect – ook in tijden van bezuinigingen – geen enkel beletsel vormen om het plan te realiseren. ,,Het voorstel sluit naadloos aan bij de afspraken die de coalitiepartijen aan het begin van deze raadsperiode met elkaar hebben gemaakt. In dit Hoofdlijnenakkoord is opgenomen dat Maastricht zijn rijke verleden, tradities en volkscultuur beter etaleert, zowel vanuit de depots als op bestaande locaties. In het Meerjareninvesteringsplan is daarvoor geld gereserveerd.”

Bewustwording

Volgens de Senioren Partij Maastricht draagt het initiatief bij aan een betere bewustwording van de bijzondere geschiedenis van de stad. ,,Je kunt als stad wel pochen dat je beschikt over een rijke historie, maar als je dat niet inzichtelijk maakt voor een breed publiek ben je nog nergens”, aldus Steijns. ,,Maastrichts doet er daarom goed aan zijn industrieel, cultureel en religieus erfgoed niet alleen te conserveren en het op te slaan in het depot, maar het vooral ook te laten zien. Een stad die zich haar verleden niet herinnert heeft geen toekomst.”

Belevingscentrum

Het gratis toegankelijk maken van Centre Céramique als ‘historisch belevingscentrum’ is volgens de SPM een waardevolle aanvulling op al het moois dat de stad te bieden heeft. Met een informatiewand onder de passage bij de Cabergerweg wordt een mooie verbinding tussen de Hoge en de Lage Fronten gerealiseerd, aldus de fractie van de SPM. Ze is daarnaast van mening dat de ook modernisering van de erfgoed-presentatie in de Helpoort de geschiedenis van Maastricht als vestingstad nog beter over het voetlicht brengt, zowel bij de eigen inwoners, als bij de bezoekers van de stad.

Juiste moment

De Seniorenpartij deelt de mening van het college dat het juist nu een goed moment is om geld uit te trekken voor het openbaren van de collecties. Het Frontenpark wordt na voltooiing immers een belangrijke trekpleister voor inwoners en bezoekers. De oplevering later dit jaar van het verbouwde Centre Céramique later dit jaar, is bovendien het ideale moment om de historische maquette beter te benutten door deze te verbinden met de vestingwerken in het Frontenpark.

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken