skip to Main Content

Senioren Partij Maastricht: leg verkrijgbaarheid van lachgas in de stad aan banden

Senioren Partij Maastricht: Leg Verkrijgbaarheid Van Lachgas In De Stad Aan Banden

De Senioren Partij Maastricht vindt dat de gemeente Maastricht zich moet inspannen om de commerciële verkoop van lachgascapsules op evenementen in de stad – zoals muziekfestivals – aan banden te leggen. Dat zou kunnen door aangescherpte regelgeving, zoals in Enschede, waar de onder jongeren populaire partydrug op verzoek van de politie wordt verboden, maar ook door jongeren bewust te maken van de mogelijke gevaren, zo schrijft de partij in een verklaring.

Dodelijk ongeval

Reden voor de SPM om aan de bel te trekken is onder meer het ongeval in het Belgisch Limburgse Kortessem, waarbij op zaterdag 6 juli vijf jongeren om het leven kwamen – onder wie twee oud-jeugdspelers van MVV – nadat de auto waarin ze zaten tegen de gevel van een café gereden was. In het voertuig werden lachgaspatronen gevonden. Niet duidelijk is overigens of de jongeren zelf lachgas hadden gebruikt.

Iets onschuldigs

Het gebruik van lachgaspatronen wordt door jongeren veelal beschouwd als iets onschuldigs. ,,Veel jongeren onderschatten de gevolgen van lachgas, vinden het ongevaarlijk en zien de lachgascapsules niet als drugs. Maar het tegendeel is waar”, aldus SPM-fractievoorzitter John Steijns, ,,Het gebruik van lachgas laat al snel de minder aangename kanten zien. Jongeren die na gebruik last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn of van flauwvallen komen er nog enigszins goed van af.”

Bewust maken

De Senioren Partij Maastricht is dan ook van mening dat het tijd wordt om jongeren bewust te maken – middels goede voorlichting – welke gevolgen het gebruik van lachgas  kan hebben, aldus Steijns, ,,Voorlichting waarbij niet alleen een taak is weggelegd voor jongerenwerkers en de GGD, zoals bijvoorbeeld al in Helmond gebeurt, maar ook voor de lokale overheid. Enschede is bijvoorbeeld de eerste gemeente waar wordt overwogen lachgas te verbieden. Goed voorbeeld doet wat ons betreft goed volgen.”

Zie ook:

Lachgaspatronen gevonden in auto dodelijk ongeval Kortessem

 

Back To Top
×Close search
Zoeken