skip to Main Content

Senioren Partij Maastricht veroordeelt geweld tijdens anti-pietenbetoging

Senioren Partij Maastricht Veroordeelt Geweld Tijdens Anti-pietenbetoging

De Senioren Partij Maastricht neemt – samen met zeven andere fracties in de Maastrichtse gemeenteraad – ‘nadrukkelijk afstand van kwetsende’ reacties die naar aanleiding van de anti-zwarte piet-demonstraties van afgelopen zondag 15 november zijn geuit richting burgemeester Penn-te Strake. Dat staat in een gemeenschappelijke verklaring van acht van de vijftien Maastrichtse fractievoorzitters die vandaag is uitgegeven.

Democratisch fundament

De acht fractievoorzitters laten er geen misverstand over bestaan dat ze het gebruik van geweld en intimidatie te allen tijde afkeuren. ,,Het recht om te demonstreren is een van de fundamenten van onze democratie. Wij roepen onze inwoners dan ook op om tolerant en respectvol om te gaan met de meningen van anderen over zaken die voor hen belangrijk zijn. Of dat nu gaat over de strijd tegen discriminatie of het behoud van belangrijke tradities”, aldus de verklaring.

Mosterd na de maaltijd

De ondertekenaars benadrukken tevens dat het gebruik van geweld en intimidatie tegen de politie onacceptabel is. Wij waarderen hun inzet en voortdurende toewijding om de veiligheid van ons allen te bewaken, aldus het stuk, dat niet worden ondersteund door het Partij Veilig Maastrricht, PVV, SAB, Maassen en de Liberale Partij Maastricht. Ook de handtekening van het CDA ontbreekt. „Er was op social media al zo veel geschreven door veel raadsleden dat deze brief ons mosterd na de maaltijd leek, zeker als het geen unaniem signaal werd”, aldus de verklaring van raadslid Jan Janssen in De Limburger. Janssen reageert namens zijn fractie, omdat fractievoorzitter Niels Peeters ‘niet bereikbaar’ was. Saillant detail: diezelfde Janssen was jarenlang de Maastrichtse Sinterklaas. 

Handen af van hulpverleners!

De Seniorenpartij neemt heel nadrukkelijk afstand van het geweld dat door een aantal tegendemonstranten is gebruikt, zegt fractievoorzitter John Steijns in een toelichting op de verklaring. ,,SPM is van mening dat hulpdiensten – politie, brandweer, ambulancemedewerkers – respect verdienen voor hun inzet ten behoeve van ons allemaal. Laat die mensen hun werk doen en blijf met je handen van ze af!”

Sinterklaasverleden

Steijns voegt eraan toe dat hij de opstelling van zijn collega-raadslid Jan Janssen ‘betreurt’. Of het Sinterklaasverleden van het prominente CDA-raadslid een rol speelt, weet Steijns niet. ,,Ik vind het gewoon ronduit spijtig dat de handtekening van een belangrijke coalitiepartner ontbreekt.”

 

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken