skip to Main Content

Senioren Partij Maastricht wil zo snel mogelijk af van de ‘roej tuut’

Senioren Partij Maastricht Wil Zo Snel Mogelijk Af Van De ‘roej Tuut’

De Senioren Partij Maastricht bindt de strijd aan met de rode afvalzakken die op steeds meer plaatsen in de stad illegaal – en op volstrekt onjuiste tijdstippen – worden gedumpt. Het is de hoogste tijd dat de restzakken – waarvoor een vast bedrag moet worden betaald – worden vervangen door ondergrondse containers, aldus de SPM.

Ongedierte

De rood-witte zak – in de volksmond ook wel roej tuut genoemd – heeft niet zelden tot gevolg dat katten de zakken openkrabben waardoor ongedierte wordt aangetrokken, stelde SPM-fractievoorzitter John Steijns eind 2020 al.

Meldingen

Zijn fractie kreeg op dat moment al met de regelmaat van de klok meldingen van burgers die zich ergerden aan het feit dat steeds meer mensen op de verkeerde dag – of op een te vroeg tijdstip – de gemeentelijke zakken voor restafval buitenzetten, schreven Steijns en zijn fractiegenote Samantha Rodolf-Lejeune destijds in een brief aan het college van B en W.

Dumpplekken

Door het verkeerd buitenzetten – bijvoorbeeld bij de in- of uitgang van een woonerf – komt soms ook de verkeersveiligheid in het geding, stelden beide politici. Daarnaast treedt verloedering op, zeker als er op bepaalde plaatsen in een wijk min of meer vaste dumpplekken worden gecreëerd. Ruim een jaar later is de problematiek alleen maar verergerd. „Handhaving heeft de handen vol aan hardnekkig dumpgedrag”, zegt raadslid John Steijns in een gesprek met Dagblad De Limburger. „Het is klacht nummer één.”

Hard gelag

Het einde van het probleem is nog lang niet in zicht. Zeker niet nu met ingang van 1 januari overal in de stad de restzakken nog maar één keer in de veertien dagen worden opgehaald. Met name voor mensen die in appartementencomplexen wonen is dat een hard gelag, omdat ze nu in het vervolg een week langer met hun volle zakken blijven zitten, meent de SPM.

Blijven pushen

Volgens de Senioren Partij Maastricht zit er op dit moment maar één ding op: Maastricht moet af van de rode zak. ,,Het is een kwestie van blijven pushen”, aldus Steijns in De Limburger. „Komend jaar stellen we de rode zak opnieuw ter discussie.”

 

 

Zie ook Dagblad De Limburger:

 

Senioren Partij Maastricht doet gedurfde aanval op rode restzak, maar is dat pleidooi voor afschaffing kansrijk?

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken