skip to Main Content

Seniorenpartij dringt aan op maatregelen om toenemende winkelleegstand te keren

Seniorenpartij Dringt Aan Op Maatregelen Om Toenemende Winkelleegstand Te Keren

De Senioren Partij Maastricht maakt zich ernstig zorgen over de leegstand van winkelpanden in de Maastrichtse binnenstad. De actuele ontwikkeling bij Mosae Forum, de Wycker Brugstraat en de Nieuwstraat zorgen volgens de partij voor een straatbeeld waar het aantal leegstaande winkelpanden in aantal toeneemt. Maar ook in veel andere straten zijn tal van etalages voorzien met de mededeling ‘te huur’, aldus de SPM-fractie in een brief met schriftelijke vragen aan het college van B en W.

Consumentengedrag

Uit gesprekken die de Seniorenpartij de afgelopen tijden heeft gevoerd met (voormalige) ondernemers komt naar voren dat de leegstand vaak een gevolg is van de alsmaar stijgende huurprijzen. Deze zijn volgens de partij vaak als een molensteen om de nek van de ondernemer in de detailhandel. Ook het consumentengedrag (steeds meer inkopen via internet) speelt volgens de SPM een rol, net als het feit dat er in veel gevallen gewoon geen opvolging is.

Kansen voor blurring

De SPM-fractie is bang dat door de leegstand het beeld van Maastricht als florerende winkelstad in gevaar komt. In de begroting wordt er vanuit gegaan dat Maastricht landelijk in de top-3 staat als het gaat om winkelaanbod. Om te tij te helpen keren is de SPM warm voorstander van ‘blurring’ (innovatieve combinaties tussen bijvoorbeeld horeca en detailhandel). Dit schept volgens de fractie voor veel ondernemers nieuwe mogelijkheden.

Actieplan ontwikkelen

De SPM wil weten hoe het college hierover denkt. De fractie vraagt zich af of ze op ‘het stadhuis’ bereid zijn om de mogelijkheden die de landelijke wettelijke regelgeving biedt verder in te kleden voor Maastricht. Daarbij valt volgens de partij te denken aan het ontwikkelen van een actieplan waarbij de gemeente vastgoed-eigenaren en retailers helpt om winkelstraten klaar te maken voor de toekomst.

Wonen boven winkels

In een dergelijk plan dienst ook goed te worden gekeken naar de mogelijkheden die het wonen boven winkelpanden biedt, aldus de SPM in de brief aan het college. ,,Het is eigenlijk van de zotte dat de begane grond als winkelruimte wordt verhuurd en de bovenste etages bij veel panden in de binnenstad liggen te verpieteren”, zegt SPM-fractievoorzitter John Steijns in een toelichting op deze passage in de brief. ,,Je kunt je afvragen of het gezien de hoge huren nog wel interessant is om als jonge ondernemer te starten in de detailhandel. Wij denken dat het goed is dat vastgoed-eigenaren tot bezinning komen en – mede uit eigenbelang – de huurprijzen gaan bevriezen.”

Showrooms en paskamers

Zorgen maakt de Seniorenpartij zich ook dat mensen in toenemende mate kopen via internet, maar dat ze voordat ze iets bestellen in de fysieke winkels komen kijken voor het product van hun keuze eruitziet en hoe het eventueel ook voelt. Steijns: ,,Het kan niet zo zijn dat in de toekomst winkels in Maastricht verworden tot ‘showrooms’ en ‘paskamers’. Het is hoog tijd dat er iets gebeurt.”

 

Back To Top
×Close search
Zoeken