skip to Main Content

Seniorenpartij en CDA in brief aan college: laat gemeenschapshuizen kloppend hart blijven

Seniorenpartij En CDA In Brief Aan College: Laat Gemeenschapshuizen Kloppend Hart Blijven

De Senioren Partij Maastricht maakt zich grote zorgen over de levensvatbaarheid van de gemeenschapshuizen in de stad. Een aantal van die voorzieningen zat al krap bij kas, maar de impact van de coronacrisis heeft de zaak nog flink verergerd. Om het college van B en W nog eens te doordringen van de ernst van de zaak, hebben raadslid Henny Willems en CDA-fractievoorzitter Niels Peeters schriftelijk om opheldering gevraagd.

Ontmoetingsfunctie

Aan de hand van een lange lijst met vragen aan het college van B en W proberen ze de zaak open te breken en erachter te komen wat de gemeente precies met de gemeenschapshuizen van plan is. Willems en Peeters stellen in hun brief dat ‘de stad het niet mag laten gebeuren dat deze zeer belangrijke kloppende harten onder druk komen te staan inclusief het hiermee verbonden verenigingsleven en de sociale ontmoetingsfunctie voor de gemeenschap’.

Omzetten niet toereikend

De afgelopen maanden zijn voor de Maastrichtse gemeenschapshuizen – net als voor veel winkels en horecagelegenheden – desastreus geweest. Op veel plekken konden dankzij de NOW-regeling van het kabinet de loonkosten grotendeels worden betaald, maar liepen de andere vaste maandlasten in de meeste gevallen gewoon door. ,,Daarbij komt dat de huidige omzetten niet toereikend zijn. Denk hierbij aan buurtevenementen die worden gecanceld, verenigingen die hun activiteiten en repetities tot nadere order stop hebben gezet of in stevig afgeslankte vorm door laten gaan.”

Bodem in zicht

Volgens de beide raadsleden is de bodem van zorgvuldig en jarenlange opgebouwde reserves bij de meeste gemeenschapshuizen in zicht. ,,Vooral als de situatie niet snel verbetert. De gemeenschapshuizen worden gerund door stichtingen met een stichtingsbestuur bestaande uit vrijwilligers. Deze besturen zoeken naar bestaansgarantie, ook gelet op hoofdelijke aansprakelijkheid, daar waar de Covid-19 een belangrijk deel van de omzetten wegvaagt.”

Afspraak coalitieakkoord

Peeters en Willems wijzen erop dat in het coalitieakkoord is afgesproken dat elke wijk in Maastricht een kloppend hart moet hebben. ,,De gemeenschapshuizen zijn deze kloppende harten. Toch lijkt dat niet altijd goed naar voren te komen bij de gemeente Maastricht en zijn op dit vlak nog de nodige stappen voorwaarts te maken.”

Back To Top
×Close search
Zoeken