skip to Main Content

SPM furieus over nieuwe verwikkelingen rond residentie Gerlachus

SPM Furieus Over Nieuwe Verwikkelingen Rond Residentie Gerlachus

Er lijkt maar geen einde te komen aan de verwikkelingen rond woonzorgcomplex residentie Gerlachus aan de Bieslanderweg. Precies twee maanden nadat de Senioren Partij Maastricht – samen met de raadsfracties van de PvdA, GroenLinks en de SP – vragen stelde over de ‘onacceptabel hoge huurprijzen’ die de Ferox Real Estate Group uit Duitsland in rekening bracht, is duidelijk geworden dat deze partij het complex met een verkoopwinst van ruim 30 miljoen euro heeft doorverkocht aan de Maastrichtse investeerder Catella Dutch Residential Fund II. Voor de vier fracties is de boot nu pas echt goed aan. Zij hebben opnieuw vragen gesteld aan het college van B en W.

Bittere waarheid

SPM-fractievoorzitter John Steijns is furieus over de gang van zaken. ,,Waar ik al langer voor vreesde, blijkt de bittere waarheid te zijn, namelijk dat dit complex speelbal is geworden van vastgoedhandelaren en beleggingsmaatschappijen. Ik vind het allemaal prima, maar één ding dient glashelder te zijn: de huurders van het complex – en ook toekomstige bewoners – mogen hier niet de dupe van worden, op geen enkele manier.”

Toezeggingen

De huurprijzen in het gerenoveerde complex lopen op tot 1850 euro. Volgens de Senioren Partij Maastricht, de PvdA en GroenLinks in de Maastrichtse gemeenteraad is een dergelijke prijsontwikkeling in strijd met toezeggingen die de tot voor kort Duitse eigenaar vorig jaar gedaan heeft.. In Dagblad De Limburger verklaarde hij dat de op dat moment gangbare huurprijzen (tussen de 600 en 800 euro) na de verbouwing gehandhaafd zouden worden.

Alles op alles

De vier gemeenteraadsfracties vinden dat het college van B en W alles op alles moet zetten om ervoor te zorgen dat deze toezegging – die volgens de brief met schriftelijke vragen óók aan het college van B en W gedaan is – wordt nagekomen, zelfs nu er sprake is van een nieuwe eigenaar. Daarnaast de fracties weten of het college van B en W op de hoogte was van de verkoop van het complex en of de gemeente op enigerlei wijze bij de deal betrokken is geweest.

In strijd met wet

De Senioren Partij Maastricht, de PvdA, GroenLinks en de SP wijzen er in hun brief ook op dat onderzoek van hun kant heeft uitgewezen dat de huurprijzen in residentie Gerlachus ver uitstijgen boven de prijzen die op basis van het zogeheten puntensysteem aanvaardbaar mogen worden geacht, met andere woorden: de huurpijzen liggen hoger dan wettelijk is toegestaan.

Geen genoegen

Hoogste tijd dus dat het college van B en W in actie komt, suggereren de vier partijen in hun brief aan het college. ,,Wij verzoeken de wethouder om contact op te nemen met de nieuwe eigenaar en hem onze zorgen over te brengen. En nee, wij nemen geen genoegen met het antwoord, dat de huurders zich kunnen melden bij de huurcommissie om de huurprijs ter discussie te stellen.”

Herhaling voorkomen

Een herhaling van wat er nu in Biesland gebeurt dient in de toekomst koste wat kost te worden voorkomen, aldus de opstellers van de brief. ,,Bij komende projecten dient duidelijk gesteld te worden dat dergelijke projecten betaalbaar moeten zijn voor ALLE inwoners van Maastricht en omstreken en niet enkel voor mensen met een goed gevulde beurs.”

 

Back To Top
×Close search
Zoeken