skip to Main Content

Seniorenpartij: hondenbelasting afschaffen en middel zoeken om gat te dichten

Seniorenpartij: Hondenbelasting Afschaffen En Middel Zoeken Om Gat Te Dichten

Vandaag besprak de Tweede Kamer het burgerinitiatief  over het afschaffen van de hondenbelasting. Het is een van de oudste belastingen in ons land. Ze wordt al geheven sinds de middeleeuwen en werd destijds ingevoerd om de overlast van zwerfhonden te beperken en de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. Tevens  werd de heffing ingevoerd als middel om transportbelasting te kunnen heffen omdat in die tijd de hondenkar als transportmiddel werd gebruikt. En dat is echt niet meer van deze tijd, hetgeen vandaag ook is erkend door demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Gemeentelijke kwestie

Inmiddels is duidelijk dat een ruime Kamermeerderheid voorstander is van het afschaffen van deze gemeentelijke heffing. Desondanks kan het nog wel even duren voor het zover is. Pas na Prinsjesdag zou de demissionaire minister de Kamer kunnen laten weten welke mogelijkheden er volgens haar zijn. Daar komt bij dat de hondenbelasting een gemeentelijke aangelegenheid is.

Sociaal contact

De Senioren Partij Maastricht is eveneens voorstander van het schrappen van deze vorm van belasting. ,,Het is een prima zaak dat de Tweede Kamer stilstaat bij het burgerinitiatief”, zegt fractievoorzitter John Steijns. ,,Ik hoop van harte dat een meerderheid van de Tweede Kamer zich ook daadwerkelijk uitspreekt voor op termijn het afschaffen van deze heffing.” Of het bezit van een hond bijdraagt aan het oplossen van eenzaamheid, is iets waar de geleerden het nog niet over eens zijn, aldus Steijns. ,,Wel is het zo dat het bezit van een hond voor veel ouderen aanleiding is om dagelijks naar buiten te gaan voor een wandeling. Op die manier draagt het uitlaten van hun hond niet alleen bij aan beweging, maar ook aan sociaal contact.”

Inspanningsverplichting

Volgens Steijns heft al meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten geen hondenbelasting meer. ,,Maastricht kent echter deze heffing nog altijd. Ze levert de stad elk jaar opnieuw zo’n 750.000 euro op. Breng je de kwijtschelding – via het budget armoede beleid- en de kosten voor registratie- en administratie en de huis-aan-huis controle in mindering dan gaat het nog altijd over een bedrag van ruim een half miljoen. Dat is weliswaar veel geld, maar aangezien we ook geen heffing kennen voor het houden van andere huisdieren ligt er wat onze fractie betreft voor het college een inspanningsverplichting om voor het gemis van deze inkomsten een oplossing te vinden. Voor Maastricht is het goed om nu alvast in actie te komen, in plaats van dat we gaan zitten afwachten tot de landelijke overheid ons met een eigen regeling

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken