skip to Main Content

Seniorenpartij: Meerssen van harte welkom in Maastricht

Seniorenpartij: Meerssen Van Harte Welkom In Maastricht

De Senioren Partij Maastricht is blij dat er eindelijk duidelijkheid lijkt te komen over de bestuurlijke toekomst van Maastrichts buurgemeente Meerssen. Als het aan het college van B en W van Meerssen ligt, worden er zo snel mogelijk gesprekken opgestart met Maastricht om te komen tot een volledige gemeentelijke herindeling. Besluit de gemeenteraad van Meerssen zelfstandig te blijven – met alle financiële en maatschappelijke consequenties van dien – dan stappen drie wethouders op, zo waarschuwden ze de afgelopen week in een drie kantjes tellende brandbrief.

Handreiking

Volgens SPM-fractievoorzitter John Steijns zijn de stappen die nu vanuit Meerssen worden gezet volkomen logisch. ,,De realiteit is hierdoor dat herindeling nu een stap dichterbij komt. Het is realistisch dat vanaf 1 januari 2023 Meerssen aan Maastricht wordt toegevoegd. Zoals SPM van meet af aan heeft gesteld onze buur een helpende hand te bieden. Een verzoek tot herindeling zal ook op een handreiking van onze zijde kunnen rekenen.”

Samenwerking

Onder het motto ‘een goede buur die bij je aanklopt voor hulp mag je nooit in de kou laten staan’, stemde de Senioren Partij Maastricht eind vorig jaar al in met de wens van de gemeente Meerssen om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor een ‘verregaande samenwerking’ met Maastricht. Deze wens wordt overigens ondersteund door een ruime meerderheid in de Maastrichtse gemeenteraad.

Regieorganisatie

Maar de aanvankelijke marsroute die de gemeente Meerssen had ingezet – de vorming van een zogeheten regieorganisatie met Maastricht als centrumgemeente – is door het dreigement van de Meerssense wethouders om op te stappen – vrijwel zeker een gepasseerd station. Zo’n constructie erop neerkomen dat de gemeente Meerssen bestuurlijk zelfstandig blijft en dus een eigen gemeentebestuur behoudt. Alle ambtenaren zouden vervolgens naar de gemeente Maastricht vertrekken om vandaaruit hun werkzaamheden te verzorgen, maar die optie lijkt nu van de baan.

Huisgenoten

SPM-raadslid Henny Willems liet vorig jaar al weten dat Meerssen bij welke vorm van samenwerking dan ook op de volledige steun van de SPM zou kunnen rekenen. ,,In feite klopt Meerssen dus aan bij Maastricht voor hulp. Voor SPM is dan ook het helpen van een goede buur dan ook het belangrijkste uitgangspunt”, zei Willems in december vorig jaar. Die goede buur komt zoals het er nu naar uitziet met ingang van 2023 in hetzelfde huis te wonen.

Back To Top
×Close search
Zoeken