skip to Main Content

SPM-raadslid Habets en wethouder op werkbezoek in Belfort en Daalhof

SPM-raadslid Habets En Wethouder Op Werkbezoek In Belfort En Daalhof

Seniorenpartij-raadslid Imgriet Habets (woordvoeder Sociale zaken, Ouderenbeleid, Volksgezondheid, Economie en Cultuur) heeft dinsdag 15 januari, samen met CDA-wethouder Vivianne Heijnen, een werkbezoek gebracht aan haar eigen Maastrichtse woonwijk Belfort en de aangrenzende wijk Daalhof. Jules Peters, coördinator WeHelpen Maastricht bij Trajekt, vergezelde de twee politici.

Bij Radar activiteitencentrum Belfort liet het drietal zich bijpraten over de vele mogelijkheden voor mensen met een (verstandelijke) beperking die geen arbeidsmatige werkzaamheden kunnen verrichten, maar overdag wel behoefte hebben aan structuur en een zinvolle dagbesteding. Bij de activiteitencentra van Radar kunnen ze deelnemen aan uiteenlopende trajecten. ,,We hebben gesproken met een ambulant medewerker, over zijn dagelijks werk en de knelpunten die hij daarbij ervaart”, aldus Habets. Verder is het zeer interessant om te zien hoe de cliënten van Radar hun zinvolle dagbesteding uitvoeren.

Boerderij Daalhoeve

Ook een bezoek aan Boerderij Daalhoeve stond op het programma. Boerderij Daalhoeve is van oorsprong een kinderboerderij in het hart van Daalhof, een wijk in het westen van Maastricht. De boerderij is gevestigd in een oude hoeve uit 1936 met traditionele cour en daaromheen stallen en kleine weilanden. Boerderij Daalhoeve wordt hoofdzakelijk gedraaid door vrijwilligers en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers, bewoners en kinderen uit Daalhof zelf maar ook uit andere wijken in Maastricht en elders. Mensen die vroeger als kind naar de boerderij kwamen, doen dat als volwassene nog steeds, nu met hun kinderen of kleinkinderen.

Ontmoetingsplaats

Sinds de overname door vrijwilligers is Boerderij Daalhoeve uitgegroeid tot meer dan een drukbezochte kinderboerderij, waar kinderen kennis maken met de natuur en dieren en producten van de boerderij. Momenteel werken er zo’n 127 vrijwilligers. Het is inmiddels ook een belangrijke ontmoetingsplaats voor de buurt. De boerderij is zes dagen per week open en meerdere keren per jaar vinden er bijzondere activiteiten plaats. Mensen treffen elkaar in de gezellige horecaruimte binnen (de ‘Koojstal’) of op de terrassen buiten, op de cour of achter de boerderij naast de speeltuin.

Groenbeheer

Daalhoeve ontwikkelt zich sinds 2016 ook steeds meer in de richting van een zorgboerderij, zo kregen het SPM-raadslid en de wethouder te horen. ,,Op de boerderij werken cliënten van diverse maatschappelijke instellingen voor onder meer verstandelijk gehandicapten, ex-gedetineerden en moeilijk lerende kinderen. Dat doen ze deels op het terrein zelf en deels elders. Daalhoeve doet het groenbeheer op verschillende plekken in Maastricht, zowel binnen de eigen wijk als daarbuiten. Ook verzorgt de boerderij de dieren in het stadspark van Maastricht.”

Verkoop eigen producten

Over het boerderijterrein loopt de Eetbare Loper, waarmee je kunt zien welke groenten en fruit in onze streken worden verbouwd. In het bijenhuis wordt getoond hoe honing wordt geproduceerd. Producten van het eigen erf worden samen met andere streekgebonden producten verkocht in de boerderijwinkel. Imgriet Habets: ,,Wij hebben een uiterst interessant gesprek gehad met de bedrijfsleider en psychologe, over de grote groei van deze boerderij de afgelopen jaren en de werkzaamheden die daarbij komen kijken. Daarna hebben we natuurlijk zelf ook een kijkje genomen op deze bijzondere boerderij.”

 

Foto: Senioren Partij Maastricht/Ton Bron

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken