skip to Main Content

SPM: bescherm starters op de woningmarkt tegen speculanten

SPM: Bescherm Starters Op De Woningmarkt Tegen Speculanten

De Senioren Partij Maastricht vindt dat het college van B en W zich zo snel mogelijk moet uitspreken over de vraag of het wenselijk is om beleggers die op grote schaal woningen opkopen met de bedoeling die tegen hoge prijzen te verhuren, uit bepaalde wijken in de stad te weren. Dat blijkt een brief van de SPM-fractie aan verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Krabbendam.

Opkoopbescherming

In juli van dit jaar ging de Eerste Kamer akkoord met een zogeheten ‘opkoopbescherming’ voor woningen in gewilde wijken. De wettelijke regeling is bedoeld om te voorkomen dat met name starters op de woningmarkt achter het net vissen als het gaat om het vinden van een betaalbare woning. Gemeenten kunnen straks besluiten dat in populaire wijken woningen niet zomaar mogen worden opgekocht door speculanten.

Goed onderbouwen

Het is overigens niet de bedoeling dat gemeenten lichtvaardig met de wetswijziging omgaan. Gemeenten moeten namelijk goed kunnen onderbouwen of er als gevolg van massale opkoop van goedkope en middeldure koopwoningen onevenwichtige en onrechtvaardige effecten optreden. Ze moeten kortom kunnen onderbouwen dat toepassing van de maatregel ‘noodzakelijk en effectief’ is.

Beleggers

Diverse grotere gemeenten hebben al laten weten dat ze wel brood in de maatregel zien. Imgriet Habets (raadslid voor de Senioren Partij Maastricht) en Ria Makatita-Hendrix (burgerlid) willen van wethouder Krabbendam weten hoe hij en zijn collega’s binnen het college daarover denken. ,,Is er volgens het college in Maastricht ook sprake van bovengeschetste problematiek voor starters op de woningmarkt doordat beleggers goedkope en middeldure woningen in onze stad opkopen en deze vervolgens duur verhuren en/of verkameren”, zo willen ze weten.

Welke wijken?

Beide politici vragen zich tevens af welke mogelijkheden het college ziet om in bepaalde delen van de Maastricht opkoopbescherming in te voeren om starters tegemoet te komen en zo ja: om welke wijken het dan gaat. Habets en Makatita-Hendrix kunnen zich heel wel voorstellen dat de gemeente Maastricht op dit punt samenwerking zoekt met andere gemeenten die opkoopbescherming overwegen, zo blijkt uit de brief.

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken