skip to Main Content

SPM: burgerbegroting prima initiatief om de burger bij zijn stad of wijk te betrekken

SPM: Burgerbegroting Prima Initiatief Om De Burger Bij Zijn Stad Of Wijk Te Betrekken

Een prima instrument om de betrokkenheid van de burgers bij hun wijk te vergroten. Dat zegt SPM-fractievoorzitter John Steijns over de zogeheten ‘burgerbegroting’, die de gemeente Maastricht de komende tijd opstelt in samenwerking met de burgers. Met de speciale begroting, die inwoners van de stad de gelegenheid geeft om zelf mee te beslissen op welke wijze een deel overheidsgeld wordt besteed, volgt Maastricht de gemeente Antwerpen, waar de burgerbegroting al jaren een groot succes is. Vorig jaar reisde een delegatie van de Seniorenpartij af naar de Belgische havenstad om te zien hoe het opstellen en kwam enthousiast terug.

Verschillende rondes

Bij de Maastrichtse burgerbegroting beslissen inwoners zelf over de besteding van zo’n 300.000 euro. Meedoen kan in verschillende rondes. In ronde 1 kies je samen met andere inwoners welke thema’s je belangrijk vindt voor jouw wijk en stad. De meest gekozen thema’s gaan door naar ronde 2.

Vier bijeenkomsten

De eerste ronde vindt plaats verdeeld over drie avonden en een middag. De eerste avond is op donderdag 26 maart in de Businessclub van Station de Geusselt (aanvang 19.00 uur); de tweede op maandag 30 maart in De Klaekeburg aan Gronsvelderweg 142 (aanvang 19.00 uur); de derde op 5 april bij Athos Eet-Maakt-Doet aan de Athoslaan 12a (aanvang 14.00 uur). De laatste avond van de eerste ronde wordt gehouden in Centre Manjefiek Malberg aan de Malbergsingel 62. Ook deze avond begint om 19.00 uur. Wie zich voor een van de bijeenkomsten wil aanmelden kan dat doen via burgerbegroting@maastricht.nl Bellen kan ook: 043-3504747

Directe democratie

Deze vorm van ‘directe democratie’ sluit heel nauw aan bij het gedachtengoed van de Senioren Partij Maastricht, zegt fractievoorzitter John Steijns. ,,Als Senioren Partij Maastricht streven wij de vergroting van de sociale cohesie na. Goede wederzijdse communicatie tussen gemeente en burgers/verenigingen vinden wij als Senioren Partij Maastricht ontzettend belangrijk. Er wordt daadwerkelijk naar burgers geluisterd. Ze krijgen rechtstreeks medezeggenschap over onderwerpen die hun leefomgeving betreffen. Daarnaast zijn we voorstander voor het versterken van de democratische betrokkenheid en het geven van verantwoordelijkheid aan buurtbewoners. De buurtnetwerken kunnen hierbij een belangrijke rol vervullen.”

 

Kijk voor meer informatie over de burgerbegroting en de procedure op: burgerbegroting@maastricht.nl

Back To Top
×Close search
Zoeken