skip to Main Content

SPM: herhuisvesting philharmonie brengt middenzaal stap dichterbij

SPM: Herhuisvesting Philharmonie Brengt Middenzaal Stap Dichterbij

De Senioren Partij Maastricht is optimistisch over de toekomstige ontwikkeling van he cultuuraanbod in Maastricht. Dat zegt SPM-fractievoorzitter John Steijns in een reactie op het feit dat de Maastrichtse gemeenteraad zo god als unaniem akkoord (36 stemmen voor en 1 stem tegen) is met de herhuisvesting van philharmonie zuidnederland in de Sint Theresiakerk. ,,Nu de kogel door de kerk is, kan eindelijk worden begonnen met het realiseren van de middenzaal waar Maastricht al zo lang op zit te wachten. Zo’n zaal voor een middelgroot publiek in Theater aan het Vrijthof biedt volgens onze fractie uitstekende nieuwe mogelijkheden om amateurkunst en professionele kunstuitingen aan elkaar te koppelen. Het is tevens een kans om traditionele cultuuruitingen meer en beter te verbinden met nieuwe vormen van cultuur.”

Verbondenheid

Ten behoeve van het investeringsplan wordt een gemeentelijke bijdrage van één miljoen beschikbaar gesteld voor herhuisvesting van de philharmonie zuidnederland in de Sint Theresiakerk, die even buiten het centrum van de stad ligt. Volgens Steijns snijdt het mes aan meerdere kanten. ,,Met de herhuisvesting blijft de verbondenheid van het Limburgs-Brabantse orkest met Maastricht versterkt. Bijkomende voordeel is dat de Theriasakerk als gemeentelijk monument behouden blijft.”

Eredienst

Niet alleen de gemeente Maastricht draait op voor de kosten die gemoeid zijn met de verhuizing. Ook de provincie Limburg, de Elisabeth Strouven Stichting doen behoorlijk wat duiten in de zak, net als het orkest zelf. Alle drie de partijen hebben drie ton beschikbaar gesteld. Steijns: ,,Ook voor de buurt is dit een uitkomst, want het betekent tevens dat de eredienst in de dagkapel kan blijven.”

Betaalbaar podium

Nu een volwaardige zelfstandige huisvesting voor philharmonie zuidnederland is gevonden buiten het Theater aan het Vrijthof komt in het theater zelf de repetitieruimte vrij. Datzelfde geldt voor de aanpalende kantoren. ,,Alle ruimtes kunnen worden ingezet voor het realiseren van de middenzaal. Die dient wat de Seniorenpartij betreft bij uitstek het podium te worden voor onze amateurgezelschappen: harmonieën, fanfares, koren en niet te vergeten toneelgezelschappen. Al deze belangrijke onderdelen van de Maastrichtse gemeenschap kampten tot nu toe gemis aan een groot betaalbaar podium voor hun uitvoeringen. Dat gebrek aan ruimte behoort als het goed is over niet al te lange tijd tot het verleden.”

Back To Top
×Close search
Zoeken