skip to Main Content

SPM: Maastrichtse hulp voor door brand getroffen SV Meerssen prachtig staaltje burgerkracht

SPM: Maastrichtse Hulp Voor Door Brand Getroffen SV Meerssen Prachtig Staaltje Burgerkracht

Een prachtig staaltje van goed nabuurschap, dat als lichtend voorbeeld kan dienen voor de politiek en het openbaar bestuur. Zo noemt SPM-raadslid Jos Boelen de succesvol verlopen, spontane crowdfunding die de samenwerkende amateurvoetbalverenigingen in Maastricht opstartten, nadat in de nacht van 1 op 2 augustus brand uitbrak in de sportkantine van SV Meerssen en de vlammenzee het hele gebouw compleet verwoestte.

Verbinding zoeken

Om heropbouw mogelijk te maken moest een streefbedrag van 12.000 euro worden ingezameld, een bedrag dat via de crowdfundingsite gofundme.com ruimschoots werd gehaald. Jos Boelen, binnen de SPM-fractie woordvoerder sportzaken, is blij met het initiatief en hoopt dat het op allerlei vlakken navolging krijgt. ,,Een heel goede actie. Zo zie je maar dat je wel kunt wachten totdat gemeentebesturen actie ondernemen, maar als burgers op eigen kracht initiatieven nemen, komen zaken veel sneller van de grond. Als politieke partij vinden we dat de beste ontwikkelingen van onderop plaatsvinden. Verbinden en op alle mogelijke manier verbinding zoeken, is een van onze uitgangspunten. We kunnen veel meer dan we denken, dat laat dit tragische voorbeeld meer dan duidelijk zien.”

Uiterst effectief

Dat de hulp vanuit Maastricht is opgestart – en uiteindelijk zeer succesvol is uitgepakt – bewijst volgens Boelen dat burgers veel praktischer denken dan bijvoorbeeld ambtenaren en gemeentebesturen en klaarstaan om – als de nood aan de man is – elkaar op een creatieve manier te helpen. ,,Burgerkracht, zoals wij dit soort acties noemen, is vaak uiterst effectief. We hebben het de afgelopen maanden ook gezien in de buurten: als iemand ziek werd, werd er extra naar omgekeken. Als iemand niet in staat is boodschappen te doen, werd hij of zij geholpen. Buren zijn niet alleen de personen die naast je wonen, maar ook mensen uit een andere gemeente. Als deze actie één ding laat zien, dan is het wel dat meer bestuurlijke samenwerking met Meerssen heel veel kansen biedt.”

Back To Top
×Close search
Zoeken