skip to Main Content

SPM: nieuw onderkomen voor philharmonie zuidnederland fantastische ontwikkeling

SPM: Nieuw Onderkomen Voor Philharmonie Zuidnederland Fantastische Ontwikkeling

De Senioren Partij Maastricht is verheugd over het feit dat wellicht een nieuwe locatie is gevonden voor philharmonie zuidnederland. Het gaat om de Theresiakerk in Biesland, een Maastrichtse buitenwijk niet ver van het centrum van de stad, zo heeft wethouder Jim Janssen (Seniorenpartij, Cultuur) de Maastrichtse gemeenteraad laten weten. De kerk beschikt over een goede akoestiek en het aantal vierkante meters is ruimschoots voldoende.

Belangrijke pijler

Het Brabants-Limburgse orkest, een van de meest vooraanstaande orkesten van Nederland en een belangrijke pijlers van cultureel Maastricht, kampt al langer met een gebrek aan een goede ruimte om te repeteren. Bij gebrek aan een geschikte ruimte vinden de repetities op dit moment plaats in het Theater aan het Vrijthof. Dit heeft tot gevolg dat de grote zaal van het theater een groot aantal avonden niet beschikbaar is voor voorstellingen. In de Theresiakerk kunnen behalve de repetitieruimte ook de kantoren van het orkest worden ondergebracht. De concerten kunnen wel in het Theater aan het Vrijthof gehouden.

Eenvoudigweg onmisbaar

SPM-fractievoorzitter John Steijns reageert verheugt op wat hij betitelt als een ‘fantastische ontwikkeling’. ,,De philharmonie is voor Maastricht als cultuurstad eenvoudigweg onmisbaar. Het orkest doet er alles aan om de traditionele cultuuruitingen meer en beter te verbinden met nieuwe cultuuruitingen. Een voorbeeld hiervoor is de samenwerking met een amateurdansgroep op het podium tijdens de uitvoering van een carnavalsconcert.”

Eredienst kan blijven

Volgens wethouder Jim Janssen kan de Theresiakerk ook nadat philharmonie zuidnederland erin getrokken is, blijven fungeren als kerk. ,,Voor de Theresia-parochie betekent het huisvesten van de philharmonie zuidnederland in de Theresiakerk dat de eredienst behouden kan blijven voor de Theresiakerk. De dagkapel blijft daarvoor in gebruik. Eens per maand zal daarnaast een activiteit in de grote kerk kunnen plaatsvinden, bijvoorbeeld rondom de feestdagen”, schrijft hij aan de raad.

Opsteker voor de buurt

Volgens SPM-fractievoorzitter John Steijns snijdt het mes zelfs aan twee kanten. ,,Het sluiten van een huurcontract met de philharmonie door het kerkbestuur is tevens goed voor de wijk waarin de kerk staat. ,,De kerk kan op een financieel gezonde manier blijven draaien. Daarnaast is de instandhouding van het kerkgebouw als cultureel erfgoed een opsteker voor de buurt.”

 

Back To Top
×Close search
Zoeken