skip to Main Content

SPM: ten minste één laagdrempelige ontmoetingsplek in elke buurt/wijk

SPM: Ten Minste één Laagdrempelige Ontmoetingsplek In Elke Buurt/wijk

De Senioren Partij Maastricht is van mening dat iedereen zich thuis moet voelen in zijn eigen buurt of wijk. Het is voor de gemeente Maastricht dan ook een belangrijke beleidsambitie om de saamhorigheid in Maastricht een impuls te geven. Jong en oud hebben behoefte aan voorzieningen zoals winkels, sport- en recreatiemogelijkheden, die tevens fungeren als belangrijke ontmoetingsplekken in een wijk. Als sociale stad heeft Maastricht tot taak om laagdrempelige voorzieningen en ontmoetingsplekken te stimuleren.

Hoeskamers

Een aantal wijken – zoals De Heeg – kent al zogenoemde ‘hoeskamer-projecten’ die dagelijks toegankelijk zijn, maar er zijn ook wijken zoals Heugemerveld die het moeten doen met één dagdeel per week. Daarnaast zijn er wijken die nog helemaal niet beschikken over een dergelijke laagdrempelig ontmoetingsruimte.

Zelfstandig 

Voor de Senioren Partij Maastricht is dit laatste een reden geweest om te pleiten voor het realiseren van ten minste één laagdrempelige ontmoetingsplek in elke buurt/wijk. Fractievoorzitter Joh Steijns: ,,Dit soort voorzieningen draagt namelijk bij aan het tegengaan van de eenzaamheid – vooral bij ouderen – en maakt langer zelfstandig wonen mogelijk.”

Inventarisatie

Zowel wethouder Jim Janssen  (SPM, Ouderenbeleid) als wethouder Mara de Graaf- van Haasen (welzijn) reageerde positief op het pleidooi van SPM. Zij zullen nog dit jaar een inventarisatie met betrekking tot de laagdrempelige voorzieningen laten opstellen. Bij het in kaart brengen van de sociale ontmoetingsplekken zal de vraag/behoefte vanuit de wijk(en) worden mee genomen, zo is toegezegd.

 

Back To Top
×Close search
Zoeken