skip to Main Content

SPM volgt initiatief raad Zoetermeer en roept op tot gezamenlijke vuist richting Den Haag

SPM Volgt Initiatief Raad Zoetermeer En Roept Op Tot Gezamenlijke Vuist Richting Den Haag

De Senioren Partij Maastricht (SPM) vindt dat de Maastrichtse gemeenteraad zo snel mogelijk meer geld moet eisen van de Rijksoverheid. De partij is het van harte eens met een deze week genomen initiatief van de gemeenteraad van Zoetermeer. Die probeert met de oprichting van landelijk een actiecomité zoveel mogelijk gemeenteraden in Nederland te mobiliseren om een gezamenlijke vuist te maken tegen het kabinet. De inzet daarvan is om meer geld los te krijgen vanuit het Gemeentefonds. Een prima idee, aldus de SPM. ,,De financiële nood veel te hoog is geworden.”

‘Niet mis te verstaan signaal’

Net als tientallen andere gemeenten in Nederland, waaronder dus ook Zoetermeer, kampt Maastricht met een gigantisch tekort. Dat is mede ontstaan door de hoog opgelopen kosten binnen het zogeheten Sociaal Domein. Om alle zorgtaken te kunnen blijven bekostigen, is de rijksbijdrage veel te laag, zeggen de Zoetermeerse raadsleden unaniem. ,,Dat kunnen wij als SPM fractie alleen maar beamen”, schrijven SPM-raadslid Henny Willems en Ria Makatita-Hendrix (burgerraadslid) vandaag in een open brief aan alle Maastrichtse raadsleden. Zij vinden dat het de hoogste tijd is ‘dat gemeenteraden gezamenlijk een krachtig, niet mis te verstaan signaal afgeven in de richting van het Rijk

‘Geen verdere aansporing nodig’

Het aantal aanvragen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is zo groot dat veel gemeenten, waaronder Maastricht, financieel in de knel komen. Hetzelfde geldt voor de Jeugdzorg. ,,Gemeenten hebben geen invloed op het aantal doorverwijzingen. Dit terwijl zij wel steeds meer zorgtaken hebben moeten overnemen van het Rijk”, stellen Willems en Makatita-Hendrix in hun brief. Zij vinden het Zoertermeerse initiatief zo goed dat ze ‘geen verdere aansporing nodig’ hebben, schrijven ze.

‘Stad niet kapot bezuinigen’

De Zoetermeerse raad nam deze week een motie aan waarin hij aangeeft ‘de stad niet kapot te willen bezuinigingen’ vanwege de ontstane tekorten. Die zijn immers mede veroorzaakt door het feit dat het Rijk onvoldoende middelen verstrekt voor zowel de Wmo als de Jeugdzorg, aldus Willems en Makatita-Hendrix, mede namens de rest van de SPM-fractie. ,,Wij staan open voor een, met zoveel mogelijk gemeenteraden, gezamenlijke actie. Hoe groter ons aantal, hoe krachtiger de stem die wij kunnen laten horen. Het water (lees het tekort op de zorggelden) staat Maastricht, net als vele andere steden, aan de lippen. Het komt al bijna tot aan of zelfs over onze hoofden. ( ) Wij kunnen onze inwoners met een zorgvraag niet in de kou laten staan. Wie hulp nodig heeft, moet deze kunnen krijgen.”

‘Genoeg is genoeg’

Door de langdurende en soms zelf blijvende gevolgen voor getroffenen door het Covid-19 virus zal er de komende jaren een nog groter beroep op de Wmo gedaan worden en eventueel ook op de Jeugdzorg, verwacht de SPM. ,,De gemeentelijke uitgaven zijn dit jaar hoger en de inkomsten lager dan voorzien door de huidige Coronaperiode en de effecten van de RIVM-maatregelen. Wij kunnen niet blijven bezuinigen, de mogelijkheden om kosten te reduceren of inkomsten te genereren zijn inmiddels van alle kanten bekeken, toegepast en nagenoeg uitgeput. Het moment is aangebroken dat wij als raadsleden onze verantwoordelijkheid nemen en duidelijk tegen het Rijk zeggen: ‘genoeg is genoeg’!”

 

 

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken