skip to Main Content

SPM-wethouder Jim Janssen onthult nieuwe straatnaamborden Amby

SPM-wethouder Jim Janssen Onthult Nieuwe Straatnaamborden Amby

Wethouder Jim Janssen (Senioren Partij Maastricht, Cultuur), heeft vandaag onder grote belangstelling de eerste twee van in totaal tien nieuwe straatnaamborden in Amby onthuld. Het is overduidelijk een kwestie die leeft bij de inwoners van het Maastrichtse stadsdeel, want veel inwoners van Amby (dat voor de samenvoering met Maastricht in 1970) een onafhankelijke gemeente was, waren bij de onthulling aanwezig.

Joonkheid Amie

De wethouder voelde zich niet alleen vereerd, maar ook een gelukkig mens, zo liet hij weten. Twee weken nadat minister Kajsa Ollengren (D66, Binnenlandse Zaken) had aangegeven werk te gaan maken voor de erkenning van de Limburgse taal als streektaal, stond hij bij wat hij bestempelde als ‘een fantastisch initiatief van de Joonkheid Amie’. Een initiatief waarmee al invulling wordt gegeven aan het behoud van een van de pareltjes van de Limburgse streektaal: ’t Amies, aldus de wethouder Janssen,

Eigen identiteit

In zijn toespraak gaf hij aan, dat ook hij gelukkig wordt van de grote betrokkenheid van de bewoners van Amby. ,,Het is een van die wijken, die binnen Maastricht een eigen identiteit hebben bewaard, zonder een denkbeeldige muur om het dorp te zetten”, aldus wethouder Janssen. ,,Trouwens: die muren blijken net altijd even sterk te zijn”, voegde hij er bij wijze van grap aan toe.

Levendigheid

Dat de Ambyers geen muren neerzetten, maar eerder bruggen bouwen, is precies zoals het moet zijn, zo gaf hij aan. ,,Hou vast wat goed is en pas aan, wat nodig is. De aandacht voor bijvoorbeeld cultuur en geschiedenis is niet alleen ‘sjiek’, maar ook van belang voor de levendigheid van een gemeenschap. Als je weet waar je vandaan komt, weet je ook beter waar je naar toe wilt.”

‘Amiepedia’

Vóór de onthulling van de straatnaamborden werd door de Joonkheid Amie ‘Amiepedia’ gelanceerd, een website met allerlei (historische) informatie en uniek beeldmateriaal over Amby, gepresenteerd op een manier die overzichtelijk is en voor iedereen toegankelijk. Janssens collega-wethouder Bert Jongen (D66, Onderwijs en Jeugd) nam de officiële introductie van dit portaal voor zijn rekening.

De Kardinaal

De feestelijkheden werden afgesloten in Café de Kardinaal, waar gezorgd was voor gezellige muziek, een van de ingrediënten voor een gezellige Halfvasten.

 

Back To Top
×Close search
Zoeken