skip to Main Content

Ballonnenverbod in APV? Nee, mensen moeten zelf verstandiger zijn, vindt de SPM

Ballonnenverbod In APV? Nee, Mensen Moeten Zelf Verstandiger Zijn, Vindt De SPM

De Senioren Partij Maastricht vindt dat mensen terughoudend moeten zijn met het oplaten van ballonnen bij bijvoorbeeld kinderfeestjes. Maar het opnemen van een ‘balonnenverbod’ in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gaat de partij te ver,

Dierenleed

Deze week werd in de Maastrichtse gemeenteraad raadsvoorstel behandeld om te komen tot een formeel verbod. Een grote meerderheid van de raad, zo bleek, is met het college van burgemeester en wethouders van mening dat ballonnen schadelijk zijn voor de natuur. Daarnaast veroorzaken ze veel dierenleed doordat dieren geregeld onverteerbare resten van ballonnen in hun maag krijgen. Het is dan ook niet wenselijk om ze als zwerfvuil terug te vinden in de openbare ruimte en in de Maas, aldus de raad.

Echt probleem?

Het voorstel in het raadsstuk richt zich overigens uitsluitend op ballonnen en lampionnen die worden opgelaten en niet op ballonen aan een touwtje/stokje die bijvoorbeeld worden uitgedeeld bij evenementen en/of festiviteiten. Overigens is onduidelijk of er in Maastricht sprake is van een echt probleem, en zo ja hoe groot dit probleem dan is.

Papieren tijger

,,De SPM is van mening dat je met het opnemen van een verbod in de APV in feite een papieren tijger creëert, zegt fractievoorzitter John Steijns in een reactie op het raadsvoorstel. Wij zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe regelgeving bereikt, laat staan dat een dergelijk verbod wordt nageleefd. Daarnaast zit je met een praktisch probleem: voor toezicht en handhaving is geen (extra) personele capaciteit beschikbaar.”

Moreel appel

In plaats van allerlei nieuwe regels zou de SPM liever zien dat een moreel appel van de gemeente aan het adres van de Maastrichtse burgers aanslaat. ,,Mensen zullen moeten begrijpen dat het misschien feestelijk is om ballonnen op te laten, maar dat de gevolgen van een dergelijk handelen een heel stuk minder feestelijk zijn. Voor dieren, maar denk ook eens aan de plastic soup die de wereldzeeën bedreigt. Het gaat om een houding die moet worden veranderd. Bewustwording op dit gebied is wat ons betreft veel effectiever dan het verzinnen van allerlei nieuwe regels die toch niet kunnen worden gehandhaafd.”

Evenementenregels

Wat mogelijk wel helpt, is een ‘verbod’ op het gebruik van ballonnen als bepaling op nemen in de evenementregelgeving, aldus Steijns. ,,Als het wel of niet  gebruiken van bijvoorbeeld een microfoon in deze regelgeving mogelijk is, dan moet het ook kunnen dat het verbod van ballonnenonderdeel uit maakt van deze regelgeving” vindt de SPM-fractievoorzitter. ,,Op deze wijze worden alle organisaties bereikt die in Maastricht een festiviteit of evenement willen organiseren. En bij het niet naleven kunnen deze vervolgens daarop worden aangesproken.”

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken