skip to Main Content

SPM-wethouder Jim Janssen legt uit hoe Maastricht de armoede te lijf gaat

SPM-wethouder Jim Janssen Legt Uit Hoe Maastricht De Armoede Te Lijf Gaat

Wethouder Jim Janssen (Senioren Partij Maastricht, Sociale Zaken en Ouderenbeleid) heeft hoge verwachtingen van de nieuwe aanpak van de armoede in Maastricht. Dat blijkt uit een uitzending van RTV Maastricht. Het gaat om de eerste aflevering van Dossier Armoede in Maastricht, een vierluik waarin uiteengezet wordt wat op dit moment de stand van zaken is en wat de gemeente Maastricht eraan doet om de armoede terug te dringen.

Meer maatwerk

Uit de uitzending wordt duidelijk dat ruim 14.000 mensen in de stad in armoede leven, wat neerkomt op zo’n 7900 huishoudens. De voorspelling is dat dit er binnenkort iets minder zullen zijn: zo’n 7770. De gemeente Maastricht zet niet alleen in op ‘additionele’ hulp (zeg maar extra geld om de armoede te bestrijden), maar heeft ook de intentie om te voorkomen dat mensen in de armoede terechtkomen, aldus Janssen. Bovendien streeft de gemeente naar ‘maatwerk’ in plaats van standaard oplossingen.

Boven landelijk gemiddelde

Maastricht zit qua armoede relatief gezien boven het landelijk gemiddelde. Als het gaat om armoede hanteert Maastrichts de grens van 110 procent van de bijstandsnorm. Voor een alleenstaande betekent dit een netto besteedbaar inkomen van iets meer dan 1100 euro per maand en 1600 euro voor een samenwonend of gehuwd stel. Het doel Het Aanvalsplan armoede en schuldhulpverlening 2020-2024, dat vorige maand door de gemeenteraad is vastgesteld, is om in 2030 onder het Nederlands gemiddelde te zitten.

Spijkerjasje met pochet

SPM-wethouder Janssen – voor deze gelegenheid gehuld in een vlot spijkerjasje mét pochet – legt in aflevering één uit hoe het komt dat in Maastricht het probleem zo groot. Ook laat hij weten dat de aanpak van het probleem gerust geld mag kosten. Iedereen die bijvoorbeeld een beroep doet op de ‘bijzondere bijstand’ moet die hulp ook krijgen, vindt hij. De kosten die zijn gemoeid met het verlichten van de ergste nood zullen de komende tijd dan ook stijgen, is zijn verwachting.

 

De hele eerste aflevering in te bekijken via deze link

 

Foto: RTV Maastricht

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken