skip to Main Content

Wethouder aan SPM: ondernemers plaatsen met regelmaat illegale borden

Wethouder Aan SPM: Ondernemers Plaatsen Met Regelmaat Illegale Borden

Maastrichtse bedrijven plaatsen met regelmaat wegwijsborden in de stad zonder dat daarvoor van gemeentewege toestemming is verleend. Dat schrijft wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks, Klimaat & Energie, Ruimtelijke ontwikkeling en Mobiliteit) in een brief aan Halil Mermi, raadslid voor de Senioren Partij Maastricht.

Wildgroei

Het SPM-raadslid had onlangs bij het college van burgemeester en wethouders aan de bel getrokken omdat hij zich zorgen maakt over de wildgroei aan verkeersborden in de stad. Volgens Mermi vormt de veelheid aan waarschuwings- en gebodsborden eerder een belemmering voor de verkeersveiligheid dan dat zij duidelijkheid creëert. Hij vroeg zich af of het aantal borden dat verwijst naar onder meer accommodaties in de stad niet beter drastisch kan worden verminderd, zeker in een tijd waarin de meeste automobilisten beschikken over een TomTom of een ander navigatiesysteem.

Terughoudend

Volgens de wethouder worden op dit moment voorbereidingen getroffen om de overdaad aan verkeers- en aanverwante borden terug te dringen. Hij is het met het raadslid eens dat het aantal verwijsborden voor accommodaties sterk kan worden verminderd. We zijn daarom ook zeer terughoudend in het meewerken aan plaatsing van dergelijke aanduidingen. De vraag vanuit de diverse ondernemers daarentegen is groot”, aldus Krabbendam. Of hij gaat optreden tegen ondernemers die zonder vergunning borden neerzetten, wordt uit zijn brief aan Mermi niet duidelijk.

Verwarring

In december vorig jaar verscheen een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN), waaruit blijkt dat de verkeersveiligheid kan worden vergroot door een deel van de verkeerborden van straat te verwijderen. Samen met het kenniscentrum verkeer en vervoer van de overheid (CROW) en de HR Groep (leverancier van verkeersborden) is VVN van mening dat 20 procent van de waarschuwings- en gebodsborden overbodig zijn en voor verwarring zorgt onder de verkeersdeelnemers.

Extra borden

Krabbendam kan de kritiek van VVN in grote lijnen volgen, zo laat hij weten. Toch krijgt de gemeente geregeld verzoeken van weggebruikers om middels (extra) borden aan te geven welke verkeersregels er van toepassing zijn.

Back To Top
×Close search
Zoeken