skip to Main Content

Wethouder deelt zorgen SPM over Sint Gerlachus, maar staat ‘machteloos’

Wethouder Deelt Zorgen SPM Over Sint Gerlachus, Maar Staat ‘machteloos’

Wethouder Vivianne Heijnen (CDA, Wonen) is het met de Senioren Partij Maastricht eens dat de verwikkelingen rond residentie Sint Gerlachus aan de Bieslanderweg en de sterk gestegen huurprijzen in het complex een zorgelijke aangelegenheid zijn. Maar ze heeft (geen juridische) mogelijkheden om de (nieuwe) eigenaar van het woonzorgcomplex tot matiging te dwingen.

Geregeld vragen

Dat schrijft de wethouder in een brief aan de gemeenteraadsfractie van de Seniorenpartij, PvdA, GroenLinks en SP. Deze vier partijen hebben de afgelopen periode geregeld schriftelijke vragen gesteld over de gang van zaken rond de renovatie van het complex.

Bittere waarheid

Vorige week werd plotseling duidelijk dat eigenaar Ferox Real Estate Group uit Duitsland het complex met een verkoopwinst van ruim 30 miljoen euro heeft doorverkocht aan de Maastrichtse investeerder Catella Dutch Residential Fund II. SPM-fractievoorzitter John Steijn reageerde furieus. ,,Waar ik al langer voor vreesde, blijkt de bittere waarheid te zijn, namelijk dat dit complex speelbal is geworden van vastgoedhandelaren en beleggingsmaatschappijen”, zei hij. ,,Ik vind het allemaal prima, maar één ding dient glashelder te zijn: de huurders van het complex – en ook toekomstige bewoners – mogen hier niet de dupe van worden, op geen enkele manier.”

Gemiste kans

Het college van B en W deelt die opvatting, zo blijkt uit de brief van Heijnen. De plotselinge verkoop heeft ook haar verrast. ‘De gemeente is niet gekend, noch betrokken in de verkoop’. Maar, zo geeft ze aan, ambtelijke toetsing heeft uitgewezen dat de huurprijzen voldoen aan de landelijke huurwetgeving. Niettemin spreekt ze van ‘een gemiste kans’. Zelf zou ze het ook liever anders hebben gezien, schrijft ze, maar dat ‘algemene gevoelen’ doet ‘in dit specifieke geval niet ter zake’.

Huurcommissie

Door niet in strijd met de wet te handelen, ‘bewegen de oude en de nieuwe eigenaar zich volgens wethouder Heijnen bewegen de oude en de nieuwe eigenaar zich volgens de eigenaar binnen de grenzen van de landelijke huurwetgeving. Een toets bij de huurcommissie kan uitwijzen of dit zo is’.

Handschoen oppakken

Seniorenpartij, PvdA, GroenLinks en SP lieten een week geleden al weten geen genoegen te nemen met een dergelijk antwoord. Overigens geeft wethouder Heijnen in een brief aan de vier fracties dat ze bereid is ‘de handschoen graag op te nemen’ en met de nieuwe eigenaar in gesprek te gaan. ‘Overigens zonder dat ik een toezegging doe of de verwachting wil wekken, dat een appel ook effect resulteert’.

 

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken