skip to Main Content

Wethouder in brief aan SPM: impact coronacrisis op binnenstad nog niet helder

Wethouder In Brief Aan SPM: Impact Coronacrisis Op Binnenstad Nog Niet Helder

De gemeente Maastricht besteedt veel tijd en energie om de gevolgen van de coronacrisis voor de detailhandel en horeca, en daarmee voor de stedelijke economie en de werkgelegenheid, zo beperkt mogelijk te houden. Dat schrijft wethouder Vivianne Heijnen (CDA, Economie) in een brief met antwoorden op schriftelijke vragen van de Seniore Partij Maastricht.

Aantrekkingskracht

Volgens Heijnen is het nog te vroeg om te kunnen overzien welke structurele impact de coronacrisis kan hebben, maar zijn alle pijlen gericht op het behoud van het publieksgerichte karakter en de aantrekkingskracht van het kernwinkelgebied. Maar net als de SPM is ook het college bezorgd. ,,Gelet op de laatste ontwikkelingen is het inderdaad reëel om krimp te verwachten. In welke mate en hoe dit voor de binnenstad(sfuncties) als geheel zal uitpakken, is nog de vraag”, aldus de wethouder in haar antwoord. ,,We verwachten dat de gevolgen per branche zullen verschillen. Een aanscherping van de huidige aanpak is op dit moment dan ook niet zomaar te bepalen, maar het heeft zeker onze nadrukkelijke aandacht. Een vitale economische binnenstad is immers in ieders belang”, schrijft Heijnen in haar brief.

SPM gerustgesteld

Dat de wethouder aangeeft dat er vanuit de gemeente voortdurend overleg is met alle spelers in de binnenstad, zodat waar nodig tijdelijk kan worden bijgestuurd, stelt de SPM ‘enigszins gerust’, zegt fractievoorzitter John Steijns in een reactie. ,,We zijn in elk geval blij dat het er voortdurend wordt gesproken met de brancheverenigingen en dat het waarborgen van de vitale economische waarde van de binnenstad prioriteit heeft op het gemeentehuis.”

Morele plicht

De SPM is van mening dat de vele historische panden in de binnenstad in belangrijke mate bijdrage aan de aantrekkelijkheid van de stad. ,,Pandeigenaren en ondernemers hebben een morele plicht de beeldkwaliteit en de aantrekkelijkheid van de binnenstad in stand te houden. Het is dan ook goed dat het college opnieuw bevestigt ook de ontwikkeling van leegstand op de voet te volgen.”

Volle aandacht

Transformatie van leegstaand vastgoed en het compacter maken van het winkelgebied heeft eveneens de volle aandacht van het college, stelt wethouder Heijnen in haar brief. Zij maakt daarbij wel de kanttekening dat ‘transformatie’ voor een aanloopstraat als de Grote Gracht/Brusselsestraat eerder passend is dan voor een straat in het kernwinkelgebied. John Steijns: De Seniorenpartij kan deze zienswijze volledig onderschrijven.”

 

Zie ook:

 

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken