skip to Main Content

Wethouder stelt SPM gerust: datalek GGD heeft geen consequenties voor Zuid-Limburg

Wethouder Stelt SPM Gerust: Datalek GGD Heeft Geen Consequenties Voor Zuid-Limburg

Het datalek bij de GGD dat eind januari aan de oppervlakte kwam heeft voor zover valt na te gaan geen consequenties voor de GGD Zuid-Limburg, waarbij ook Maastricht is aangesloten. Dat blijkt uit het antwoord van wethouder Anita Bastiaans (Zorg, Welzijn en Gezondheid) op schriftelijke vragen burgerraadslid Samantha Rodolf-Lejeune en fractievoorzitter John Steijns.

Illegale handel

Beide politici wilden naar aanleiding van de landelijke ophef over de illegale handel in persoonsgegevens weten of er ook vertrouwelijke informatie op straat was komen te liggen van personen uit Zuid-Limburg. Daarnaast vroegen Rodolf-Lejeune en Steijns zich af hoe het in Zuid-Limburg is gesteld met de beveiliging van de ICT-systemen van waaruit data worden aangeleverd.

Privacygevoelig

Onderzoek door RTL Nieuws bracht eind januari aan het licht dat er op grote schaal gehandeld was in adresgegevens, telefoon- en burgerservicenummers uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. Privacygevoelige informatie van miljoenen Nederlanders dus. In verband met de kwestie zijn vijf mensen aangehouden. Twee van hen werkten in het callcenter van de GGD in Amsterdam.

Onderzoek nog gaande

Volgens wethouder Bastiaans is het onderzoek naar het datalek en de gevolgen daarvan nog volop gaande. ,,Het is op dit moment nog niet duidelijk van wie daadwerkelijk data gelekt zijn (en te koop zijn aangeboden) en of de data überhaupt aangekocht zijn. Het onderzoek naar de dataleks heeft tot op heden niet aangetoond dat medewerkers van de corona-organisatie in Zuid Limburg een rol hebben gespeeld bij het datalek.”

Aparte afdeling

Binnen de GGD Zuid-Limburg is met het oog op de bestrijding van corona een aparte afdeling in het leven geroepen. Alleen medewerkers van die betreffende afdeling hebben toegang tot de systemen, aldus wethouder Bastiaans.

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken